У неділю відкриють оновлену площу Коліївщини з іменами львів'ян та львів’янок, які мешкали довкола

17:42 9 вересня 2021 р.

Фото до новини

У неділю, 12 вересня, о 14:00 год. відбудеться відкриття оновленої площі в історичній єврейській дільниці Львова.

Про це інформує пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com.

Цим завершується проєкт «ReHERIT: Спільна відповідальність за спільну спадщину», який розпочався у 2018 та реалізований управлінням охорони історичного середовища Львівської міської ради, Центром міської історії, Лабораторією міського простору та відділом культури Уманської міської ради за фінансового сприяння Європейського Союзу.

Проєкт зосереджувався на осмисленні особливостей історії прикордоння, багатства та великого потенціалу європейської спадщини, як надбання для місцевого розвитку та розбудови різноманітного та інклюзивного культурного середовища. У рамках проєкту основними напрямками була робота з гідами та вчителями, розробка ознакування об’єктів культурної спадщини у Львові та Умані та реконструкція площі у Львові як зразок сучасного трактування спільної спадщини у громадському середовищі сучасного міста.

Проєкт оновлення площі розроблений бюро «Рутенія» (арх. Ольга Криворучко), роботи виконувала фірма «Вельт Капітал». Замовник та координатор робіт - управління охорони історичного середовища Львівської міської ради. Під час археологічних досліджень знайдено залишки міського оборонного муру та фундаменти будівель, які ознаковані в мощенні. Також локалізовано криницю, що була осередком площі.

Цей проєкт повертає її не лише у формі фонтану - сучасна криниця реферує до проєкту середини XIX століття, який був реалізований на цьому місці. Водночас це місце пам'яті, оскільки криниця була одним з головних місць зустрічей мешканців, які були сусідами. Над проєктом нової інтерпретації криниці працювала команда Центру міської історії у співпраці з істориками з різних країн та гідами зі Львова. На цямринні криниці можна буде побачити вибрані імена львів'ян та львів’янок, які мешкали довкола площі з кінця XIX і до Другої світової війни та були записані у адресні книги різних років. Їх імена та професії, написані ідиш, польською та українською, передають насичене та сповнене змін життя цієї дільниці.

З кількома виключеннями, майже ніхто з довоєнних мешканців не пережив війну, але площа залишалася важливою частиною життя околиці. Криниця-як-місце-пам'яті «розповідає» про різні персональні історії сусідства та співжиття у минулому. Розповіді про мешканців цієї частини міста у минулому підкреслюють сучасне розуміння, що місто творять усі його мешканці.

Площа, оновлена як сучасний громадський простір, та ознакування історичних будівель і місць є частиною осмислення та поваги до історії та спадщини середньовічного єврейського кварталу.



Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів