У Львові на площі Коліївщини будуть написи українською, польською та на івриті

20:01 16 серпня 2021 р.

Фото до новини

На площі Коліївщини у Львові завершують ремонт. Зараз там доробляють фонтан, який відновили на місці давньої криниці.

На площі повністю переклали бруківку проїзної частини та замінили мощення. Відкрити відновлену площу планують 12 вересня.

Про це повідомляє Суспільне.Львів, пише Dailylviv.com

Перед ремонтом там проводили археологічні розкопки. Археологи знайшли залишки старого оборонного муру та фундаменти будинків, які були на місці до формування площі. Їх усіх ознакували, виклавши іншим мощенням – цегляним і кам’яним. Згодом біля них ще встановлять інформаційні таблички.

"Площа утворилася в XIX столітті, бо раніше тут були будинки. Будинки відтрасовані такою червоною клінкерною цеглою. В XIX столітті будинки розібрали і зробили таку площу загальну, куди провели воду", — розповідає начальниця міського управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

Під час археологічних досліджень науковці віднайшли і розкопали місце, де була криниця, якою користувалися мешканці єврейської дільниці. Тепер її відновили і на її місці облаштовують фонтан.

За словами Лілії Онищенко, надалі там планують нанести на каміння імена, прізвища та професії людей, які жили у цьому кварталі. Такі написи будуть українською, польською мовами, а також на івриті.

Окрім інформаційних табличок, на площі також встановлять вуличні крісла.

"Мешканці часто виходять з будинку зі своїм стільцем, є навіть така традиція. І це в підтримку цього моменту, що вона така камерна, затишна, якраз для місцевих і можна посидіти на стільцях, а не такий великий громадський простір, де великі лавки", — каже архітекторка Ольга Криворучко.

Ремонт площі коштував понад 3 мільйони гривень, з них 1 мільйон – це міські гроші, решта – грантові від Європейського Союзу. 

У соціальних мережах один з ресурсів ЛМР повідомив, що оновленій площі можуть дати нову назву: замість площі Коліївщини - назвати площею Сусідів. Чекають відгуків львів'ян на таку пропозицію.

На площі Коліївщини у Львові облаштували фонтан

«На Унтервалю»: біля Львова відкриють нову туристичну локацію - галицьке село з чотирма культурами

Середньовічна княжа столиця: Древній Звенигород під Львовом відкрив перший туристичний сезон (відео)

Скульптури Вітвера, Шимзерів, Ойтелє, Марковського, Баронча, Равського: Личаківський цвинтар проведе екскурсію

У Львові вперше назвали прізвища осіб, причетних до масових розстрілів у західноукраїнських тюрмах

   

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів