Тріо зі Львівської опери не повернулося в Україну з гастролей у Фінляндії (доповнено)

22:00 28 лютого 2024 р.

Андрій і Юлія Михаліхи у балеті

Андрій і Юлія Михаліхи у балеті "Дон Кіхот"

Впродовж трьох тижнів, з 8 до 22 лютого, артисти балету Львівської опери виступали в Естонії та Фінляндії.

Про гастролі повідомив сайт Львівської опери, пише DailyLviv.com.

Це були перші зустрічі з публікою обох країн, якій артисти балету презентували колоритний і запальний балет «Дон Кіхот» Л. Мінкуса у постановці Львівської національної опери. Географія туру охопила найбільші та найвизначніші сцени аж чотирнадцяти міст.

Читайте також: Троє артистів Львівської опери удостоєні звання народного і заслужених

Попри творчі здобутки ці гастролі також завдали колективу балету Львівської опери кадрових втрат

З театральних джерел DailyLviv.com стало відомо, що провідний соліст балету Андрій Михаліха (сольна партія Еспадо) і солістка балету Юлія Михаліха-Рома, а також артист балету Богдан Ключник не повернулися разом з колективом в Україну з Фінляндії. Усі троє повідомили про це колег, попрощавшись з ними віртуально. 

Оскільки імена подружжя Михаліхів і Ключника вже щезли зі списку балетної трупи на сайті Львівської опери, вочевидь, керівництво театру не сумнівається в тому, що артисти вирішили залишитися за кордоном і надалі працювати там. 

На сайті Опери є згадка про те, що з нагоди 120-річчя театру - у жовтні 2023 року - артист балету вищої категорії Андрій Михаліха був нагороджений подякою Львівського міського голови Андрія Садового. 

Торік за аналогічних гастрольних обставин залишився в Італії провідний соліст балетної трупи Львівської опери Сергій Ломовицький, який, до речі, у "Дон Кіхоті" танцював партію Санчо Панса.

У п'ятницю керівниця літературно-драматургійної частини Львівської опери Аліна Плахтієнко в коментарі для DailyLviv.com сказала: "Зараз поки що ми не можемо поставити крапку в цій історії, тому що службове розслідування досі триває, і в рамках цього розслідування наша дирекція проводить перемовини з учасниками цього інциденту. І як результат ми вже маємо одну солістку, яка повернулася - Юлія Михаліха. Вона відповідно продовжуватиме роботу в нашому театрі. Єдине, що можемо зазначити, що жодна трупа національних колективів сценічних оперних театрів не застрахована від таких випадків. Ми мусимо це розуміти. Але тут вже мова, певно, йде про моральну відповідальність. Це моральний вибір, моральна відповідальність кожної людини". 

На запитання журналіста про причину такого службового розслідування, Аліна Плахтієнко відповіла так: "Це стандартна процедура в театрі. Коли трапляються такі інциденти, проводиться внутрішнє службове розслідування... Це питання коректно поставити відділу кадрів - не пресслужбі". 

З боку Андрія Михаліхи і Богдана Ключника, за словами Аліни Плахтієнко, ніякої комунікації з театром не було: "Про них мені нічого не відомо". 

Читайте такожЛьвівська опера їде за кордон

Помер Тадей Едер, який 20 років очолював Львівську оперу

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів