Професора зі Львова звинуватили в тому, що він просував російський репертуар у Польщі (фото, відео)

10:46 8 лютого 2024 р.

Фото до новини

„Мені гидко!” – так описала свої емоції українка з подругою, яка перед початком концерту довідалася, що це російський балет. А серед артистів Royal Lviv Balet українців немає, хоча балетна трупа пов’язує себе з Львовом.

Учора, 7 лютого, під стінами концертного залу "Радіо Вроцлав" зібралося кілька десятків українців з прапорами, плакатами. Організатори перед входом розстелили червоні прапори, які символізували кров. Про це інформує InPoland, пише DailyLviv.com.

Також були манекени, одягнуті у білі сукні. Їх полили томатним соком та червоною фарбою на знак того, що виступи російських артистів у Європі фінансують війну в Україні, яка призводить до загибелі українців.

Глядачам перед входом роздавали листівки з написом „Nie kulturze okupanta” та балериною у крові на фоні зруйнованого після ракетного обстрілу багатоповерхового будинку. Багато осіб були не свідомі, що балет не має нічого спільного з Львовом.

За час проведення маніфестації щонайменше близько 10 осіб, дізнавшись, хто насправді є організатором гастролів, відмовилися йти на концерт. Мітингарі супроводжували їх оплесками та словами подяки. Одна з українок яка перед стінами будинку довідалася про це, прокоментувала просто – „Мені гидко!”.

Деякі глядачі перед входом у фоє концертної зали запитували в адміністраторів, чи дійсно балет пов’язаний з росіянами. Натомість людей інформували, що протестанти помиляються. На частину питань відповідали, що сьогодні виступатимуть „італійці”, але на іншу частину питань давали відповідь – що й українці теж є. Деяких це заспокоювало, і вони проходили в зал, але частину людей така розбіжність насторожувала, і вони розверталися і виходили.

Львівська національна опера нещодавно спеціально попередила на своїй сторінці у фейсбук, що у Польщі виступають балетні групи з російським репертуаром, які прикриваються українськими назвами.

„У медійному просторі з новою хвилею почала активно ширитися інформація про гастролі балетних труп з України із російським репертуаром у Польщі.” Для власної промоції та підвищення статусу вони спекулюють брендами державних оперних театрів, використовуючи різні комбінації слів “Львівський (Kиївський, Oдеський)”, “національний”, “королівський” тощо, чим викликають прямі асоціації з офіційними балетними трупами державних установ.

Попри наші численні заяви щодо непричетності нашого театру до подібних труп, медіа продовжують повʼязувати імʼя ймовірного очільника однієї з сумнозвісних труп-паразитів на російському репертуарі, Royal Lviv Ballet, – Олега Петрика – із Львівською національною оперою. Вкотре наголошуємо, що Олег Петрик від 2021 року не працює в нашому театрі. Нині він є професором кафедри режисури та хореографії Львівського національного університету ім. І. Франка. Також наголошуємо на тому, що артисти балету Львівської національної опери не є учасниками цього колективу та на сьогодні не співпрацюють із ним.

Читайте також: Президент нагородив соліста Львівського театру опери й балету Олега Петрика званням народного артиста

Наша позиція лишається незмінною: ми засуджуємо діяльність колективів та артистів, що беруть участь в сумнівних концертах та акціях за участі російських зірок та не вилучають зі свого репертуару твори російських композиторів. Від початку повномасштабного вторгнення Львівська національна опера повністю відмовилась від російського репертуару. Тому ми наполегливо просимо ЗМІ не поширювати неправдиву інформацію про те, що Олег Петрик та трупа Royal Lviv Ballet повʼязані із Львівською національною оперою. Дякуємо громадськості за небайдужість і працюємо далі на благо поступу української культури”, – йдеться у повідомлені.

Згодом професор Львівського університету Олег Петрик спростував свою причетність до Royal Lviv Balet.

Читайте також: Троє кандидатів на посаду керівника Львівської опери звинувачують гендиректора в неефективному управлінні театром

Варто зазначити, у Вроцлаві 13 лютого у Hala Stulecia також відбудеться балетна вистава з російським репертуаром російського композитора Петра Чайковського „Лебедине озеро”, але від інших організаторів.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів