Троє кандидатів на посаду керівника Львівської опери звинувачують гендиректора в неефективному управлінні театром

14:32 20 лютого 2022 р.

Фото до новини

Головний аргумент для такої оцінки - кримінальне провадження, що ведеться у Львові за результатами державного фінансового аудиту.


Відео: Львівський пресклуб

Однією з головних тем пресконференції "Приватні" театри за державні кошти або корупція у мистецтві по- українськи", що відбулася у Львівському пресклубі, пише Dailylviv.com, були фінансові зловживання, виявлені під час аудиторської перевірки і ревізії у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. С. Крушельницької. Модератор пресконференції Олег Петрик, народний артист України, професор, кандидат мистецтвознавства, заступник голови західного відділення Національної спілки театральних діячів України, закцентував увагу на використанні бюджетних коштів за період перебування Василя Вовкуна на посаді генерального директора-художнього керівника цього театру:

- Була перевірка Держаудитслужби. Виявлено порушень керівництвом театру на 66 млн грн. і 17 млн грн - незаконні видатки. Порушено кримінальну справу за фактами цих зловживань. Але справу за 17 млн закривають. Слава українським суддям, які вчинили чесно і не дали закрити другу справу. Це - гроші держави. Після цього певні люди зустрічалися з нами і пропонували нам немало, щоб не піднімали голову і голос під час подання в апеляційну інстанцію цієї справи. Але з червня минулого року якось повирішували і закрили ту кримінальні справу. Але - слава прокурорам, які  30 грудня знову відкрили ту кримінальну справу. Не все в нашій державі таке продажне. І ми маємо надію, що ці гроші будуть повернуті державі, що ця людина не буде допущена до конкурсу на посаду директора театру. Є багато достойних людей, які можуть очолити театр. Після пресконференції ми надішлемо листи Генпрокурору, Міністру внутрішніх справ і в Офіс Президента з проханням перевірити: як була закрита справа з такими порушеннями.

Відомий блогер і громадський активіст Юрій Ситник наголосив на пресконференції, що в аудиторському висновку є така фраза: "Загальна оцінка ефективності управління театром - незадовільний рівень". 

- Це достатня підстава, щоб пан Вовкун не мав права претендувати на таку посаду, - сказав Юрій Ситник. 

Історії з аудиторською перевіркою виповнюється майже два роки, а кінцевого висновку слідчого у кримінальному провадженні з цього приводу можна очікувати аж ще через рік. 

Як уже було повідомлено раніше у багатьох медіа, фахівці Західного офісу Держаудитслужби провели резонансний державний фінансовий аудит діяльності та ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької за період з 01.01.2017 по 31.03.2020.

За результатами аудиту виявили порушення на загальну суму 66 млн грн, з яких 18 млн грн – незаконні видатки. Окрім того, виявлено неефективні управлінські рішення, які можуть призвести до непродуктивних витрат на загальну суму майже 2 млн грн.

Установлено, що всупереч вимогам законодавства театром при формуванні й затвердженні штатних розписів значно завищено потреби в коштах на оплату праці для здійснення працівникам доплати за вислугу років. Тому з бюджету зайво отримано і використано на це майже 15 млн грн. А через застосування додаткових коефіцієнтів до окладів працівників, у функціональні обов’язки яких не входить забезпечення та безпосереднє здійснення творчих функцій, додатково витрачено 25 млн грн за рахунок коштів загального фонду державного бюджету.

Аудитори виявили проведення виплат премії працівникам з порушенням законодавства на суму 507 тис. грн: у 2017 році проведено нарахування та виплату премії за попередній рік при відсутності в органах держказначейства зареєстрованої заборгованості за такими виплатами.

За наявності в штаті власних фахівців з числа артистичного персоналу, театром для виконання партій/ролей у виставах неодноразово залучались сторонні солісти, артисти та інший персонал, яким за надані послуги виплачено майже 14 млн грн. Театр безпідставно витратив 907 тис. грн на доплати працівникам за розширення зони обслуговування, збільшення обсягу виконуваних робіт тощо.

Ревізією виявлено зайве витрачання 656 тис. грн унаслідок завищення підрядними організаціями вартості робіт з капітального ремонту приміщень театру.

Також було виявлено низку інших фінансових порушень. Генеральному директору-художньому керівнику театру Василеві Вовкуну надіслано листа з вимогою вжити заходів щодо повного усунення порушень. На начальника планово-економічного відділу установи складено протокол про адміністративне правопорушення.

Матеріали ревізії було передано до Львівського територіального управління Національного антикорупційного бюро України.

Після опублікування результатів цієї перевірки адміністрація театру звернулася до суду, щоб він визнав таку перевірку протиправною. 

Однак 21 березня 2021 року Львівський окружний адміністративний суд вирішив відмовити повністю у задоволенні позовної заяви Львівського національного академічного театру опери та балету ім. С. Крушельницької до Західного офісу Держаудитслужби. 

А через 9 місяців прокурор скасував постанову слідчого від 15.12.2021 року про закриття кримінального провадження.

І вже 30 грудня 2021 року Личаківський районний суд м. Львова ухвалив продовжити строки досудового розслідування у цій кримінальній справі до 3 січня 2023 року. 

Нагадаємо, що перше засідання конкурсної комісії щодо добору кандидатів на посаду генерального директора-художнього керівника Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької відбудеться завтра, 21 лютого, о 10:00 в приміщенні Міністерства культури та інформаційної політики України (вул. Івана Франка, 19, м. Київ, каб.102).

На конкурс у міністерство подали також свої кандидатури три учасники пресконференції у Львові: вже згаданий вище Олег Петрик, а також заслужений артист України, соліст Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької Роман Ковальчук та скрипаль Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької, диригент Ігор Муравйов.

Усі троє виступили публічно проти кандидатури нинішнього керівника театру Василя Вовкуна, якого звинуватили, зокрема, в узурпації влади і неетичній поведінці. Такий авторитарний стиль управління творчим колективом вони назвали "вовкунізмом". 

Василь Вовкун проігнорував запрошення на цю пресконференцію, одержане від ініціативної групи з її проведення. Dailylviv.com готовий опублікувати його позицію щодо цієї конфліктної ситуації. 

Зі Львова лобіюють зміни до закону про театр, щоб зупинити свавілля гібридних директорів

Балету Львівської опери пропонують оголитися на сцені за гроші, - народний артист

Гола правда за лаштунками театру опери і балету у Львові

Довідка

Вовкун Васииль Володиимирович (нар. 16 червня 1957, Мацошин, Львівська область) – український режисер, сценарист, культуролог. Міністр культури і туризму України у 2007–2010 роках, генеральний директор-художній керівник Львівського національного театру опери та балету. Головний режисер-постановник, асистент режисера, член журі понад 300 культурно-мистецьких подій: мистецьких видовищ, неомістерій, класичних опер, державних, релігійних та професійних свят, народних дійств, вітчизняних та міжнародних конкурсів і фестивалів, молодіжних масових акцій, альтернативних концертів, днів української культури і мистецтва у Німеччині, Франції, Китаї, Словаччині, Польщі, Сербії, Грузії, Азербайджані.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів