Львів'янка купила палац на Хмельниччині: скільки заплатила

10:01 14 березня 2023 р.

Фото до новини

Палац у Деражні на Хмельниччині - перший палац, який опинився в приватних руках в рамках державної програми малої приватизації. Відновлювати його буде ініціатива «Спадщина.UA»,

Про це Dailylviv.com повідомили у БФ "Спадщина.UA».

Фонд держмайна виставив на аукціон Prozorro в рамках програми малої приватизації столітній палац в місті Деражня на Хмельниччині. На торгах, де змагалося 13 учасників, переможницею стала засновниця проєкту  «Спадщина.UA». львів'янка, мистецтвознавець, експертка з культурної спадщини Ганна Гаврилів. Вона заплатила за  об’єкт рекордну суму, що у 126 перевершила початкову вартість, - 1 млн 512 тисяч грн.

«Спадщина.UA» – відома в Україні ініціатива, що займається відродженням об’єктів культурної спадщини України. Організація працює в благодійному та приватному напрямках та має у своєму портфоліо благодійні проєкти з відродження палацу у Тартакові, замку в Поморянах та будівлі товариства «Сокіл» у Бібрці на Львівщині, а в часі війни долучилася до відновлення храму Івана Мазепи на Чернігівщині. Серед успішних приватних проєктів – ревіталізація історичної будівлі 1905 року «СТАРА ШКОЛА» в Роздолі та надихаючий проєкт із відродження давніх занедбаних хатинок «Мальовані Поморяни». 

Палац в Деражні – нововідкрита пам’ятка архітектури місцевого значення “Будинок приватного адвоката Периторіна” 1910 року побудови (ох.№1768). Це двоповерхова споруда з підвальними приміщеннями площею понад 700 кв.м., виконана в стилі модерну, що спершу функціонувала як приватна резиденція, за совєтів - як початкова школа та палац піонерів, а за часів Незалежності пам’ятка перебувала на балансі Міністерства юстиції, проте не експлуатувалася та поступово занепадала. 

З моменту придбання палацу почалася активна робота фахівців «Спадщина.UA», серед яких архітектор Іван Щурко, історик Оксана Лобко, дизайнер Станіслав Коосовський, щодо дослідження пам’ятки в  архітектурному та історичному аспектах, а також культурно-туристичного потенціалу регіону. 

Всього за 2 місяці роботи експертної групи, спільно з місцевими науковцями, вдалося дослідити цілий пласт невідомої історії як самої будівлі, так і стародавнього міста Деражні та зробити низку відкриттів. До прикладу, одне з них: як та коли особняк адвоката Периторіна став палацом Гершгоріна? Або як під шаром радянського шиферу найшли давню фальцеву крівлю, а на горищі - фрагменти розкішних карнизів кахлевих печей, що колись прикрашали палац. 

В ініціативі зазначають, що впродовж найближчого місяця планують зробити низку заходів з впорядкування будівлі та території, а також завершити науково-дослідні роботи, і вже орієнтовно за місяць познайомити громадськість з результатами своєї праці, гостинно відкривши двері палацу для усіх охочих. 

«Наше завдання - відродження культурної спадщини України не лише архітектурно та інформаційно, але й соціально: ми прагнемо, аби внаслідок нашої праці занедбані пам’ятки ставали актуальними, аби в них закохувалися та переступали їх поріг. Тож, маємо на меті розкрити весь потенціал та красу цієї споруди та незабаром знайти для неї інвестора», - зазначає засновниця «Спадщина.UA» та господиня палацу Ганна Гаврилів.

Львів'янка, переможниця «Summer International», організує школу для малозабезпечених дітей

Львів'янка Ганна Гаврилів перемогла у Філіппінах

Сьогодні у Львові Ганна Гаврилів розкаже про перемогу в конкурсі «Summer International 2019»

Президент «Місіс Всесвіт» та мер Кесон-Сіті планують приїхати до Львова

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів