Більше третини заражених коронавірусом SARS-CoV-2 втрачають нюх

08:23 23 березня 2020 р.

Фото до новини

Аносмія стала новим симптомом респіраторного захворювання COVID-19 у значної кількості хворих.

Середній інкубаційний період захворювання новим коронавірусом SARS-CoV-2, який викликає респіраторну інфекцію COVID-19, складає п'ять днів. Такі дані отримали дослідники з американської Школи громадської охорони здоров'я Джонса Хопкінса і Блумберга. "Аналіз загальнодоступних даних про інфекції, викликаних новим коронавірусом SARS-CoV-2, який є збудником респіраторного захворювання COVID-19, дозволив оцінити середній інкубаційний період захворювання в 5,1 дня", - йдеться в науковій статті на сторінках видання Science Daily.

Більше, ніж у 97,5% інфікованих людей симптоми захворювання проявляються впродовж 11,5 дня після зараження, що підтверджує необхідність 14-денного карантинного періоду для осіб з підозрою на коронавірус. При цьому лише у 101 людини з 10 тисяч симптоми виявляться після виходу з 14-денного карантину.

"Грунтуючись на аналізі загальнодоступних даних, нинішня рекомендація дотримуватися 14-денного карантину для всіх заражених новим коронавірусом SARS-CoV-2, який викликає респіраторну інфекцію COVID-19, є розумною мірою, хоча в окремих випадках інкубаційний період триває трохи довше", - зазначає один з авторів дослідження, який працює на кафедрі епідеміології Школи громадської охорони здоров'я, Джастін Лесслер.

Крім того, британські та німецькі медики назвали нову незвичну ознаку зараження цим коронавірусом. Ще одним симптомом зараження, за їхніми даними, є повна втрата нюху (аносмія) або часткова (гипосмія). Заражені COVID-19 люди можуть перестати відчувати смак їжі і розрізняти запахи.

Переконливі докази цього дає статистика, надана фахівцями з Південної Кореї, Китаю, Італії та Німеччини. Там у значної кількості людей з підтвердженим зараженням коронавірусом з'явилася повна або часткова аносмія. У Німеччині, наприклад, два з трьох заражених скаржилися на втрату нюху. А в Південній Кореї, де тестування було більш широко поширене, у 30% пацієнтів з позитивним тестуванням аносмія була головним симптомом при легких формах захворювання.

Як наголошується в публікації на сайті Британської асоціації оториноларингології (ENT), все більше пацієнтів повідомляє про наявність аносмії за відсутності будь-яких інших симптомів зараження коронавірусом.

Таким чином, аносмія додалася до раніше перерахованих симптомів коронавірусної інфекції, викликаної COVID-19: підвищення температури тіла (> 90%), кашлю (сухий або з невеликою кількістю мокротиння) в 80% випадків, задухи (55%), міалгії і стомлюваності (44%), відчуттям закладеності в грудній клітці (> 20%). Також серед перших симптомів можуть бути головні болі (8%), кровохаркання (5%), діарея (3%), нудота, блювота, серцебиття. Ці симптоми на початку інфекції можуть спостерігатися за відсутності підвищення температури тіла. До клінічних проявів коронавіруса віднесені гостра респіраторна вірусна інфекція легкого перебігу, пневмонія без дихальної недостатності, пневмонія з гострою дихальною недостатністю, гострий респіраторний дистрес-синдром, сепсис, септичний (інфекційно-токсичний) шок.

Як вважають британські вчені, самоізоляція на сім днів людей, які втратили нюх, могла б знизити кількість тих, хто переносить інфекцію, але не підозрюють про своє зараження коронавірусом.

Раніше про те, що втрата нюху стала ознакою зараження коронавірусом повідомляв німецький вірусолог Хендрік Стрік, який очолює Інститут вірусології при університетській клініці Бонна. Спільно зі своїми колегами він поспілкувався більше, ніж зі 100 зараженими, і з'ясував, що близько двох третин з них говорили про втрату нюху і смакових відчуттів на кілька днів, пише німецький журнал Stern. "Одна жінка не могла відчути запах повного підгузника своєї дитини. Інші не могли відчути запах свого шампуню, а їжа ставала для них позбавленою смаку", - розповів експерт.

Генеральний директор Управління охорони здоров'я Франції Жером Саломон в інтерв'ю AFP також заявив, що "раптове зникнення нюху без закладеності носа" є симптомом захворювання коронавірусом. У цьому випадку потрібно звернутися до лікаря і уникати самолікування. Про це повідомив Newsru.com.

Вчора Міністерство охорони здоров’я закликало інтернів-заочників та студентів медичних вузів 5 і 6 курсів допомогти медикам, які борються з поширенням коронавірусної інфекції COVID-19.

Станом на 22:50 22 березня за результатами досліджень вірусологічної референс-лабораторії Центру громадського здоров’я України та обласних лабораторних центрів загалом підтверджено 73 випадки COVID-19.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів