Звання академіка за автомобіль: львів'янину, президенту НААН повідомили про підозру в одержанні хабара

13:26 10 грудня 2020 р.

Фото до новини

За такий хабар очільник НААН мав включити кандидата до списку претендентів на заміщення вакансій академіків та представити матеріали на розгляд Президії.

Про це у Facebook повідомила генпрокурорка Ірина Венедіктова, пише Dailylviv.

За її словами, це вже не перше повідомлення про підозру президентові НААН. Рік тому посадовця підозрювали у втручанні в діяльність працівника державної виконавчої служби. Втім, вже за кілька місяців прокурор прийняв рішення про закриття цього кримінального провадження, навіть не дочекавшись висновків експертизи.

"2 грудня 2020 року ця постанова про закриття скасована заступником Генерального прокурора і наразі планується таки завершити слідство за цим фактом.
Фігурував президент НААН і серед п’яти підозрюваних у заволодінні у 2013 –  2014 роках шляхом зловживання службовим становищем 138 ділянками цінної землі на Київщині вартістю понад 42,5 млн грн, а також замаху на заволодіння ще 6 такими земельними ділянками.  Однак у травні 2020 року керівник САП закрив кримінальне провадження стосовно цих п’яти підозрюваних," - пише Венедіктова.

Вона каже, що це рішення набуло надзвичайного резонансу, особливо зважаючи на звіт Рахункової палати про результати аудиту ефективності використання Національною академією аграрних наук України коштів державного бюджету та управління об’єктами державної власності.

"У серпні офіс Генпнрокурора за фактами, виявленими Рахунковою палатою, розпочав кримінальне провадження щодо зловживання службовим становищем посадовцями НААН.
За результатами аудиту, до Державного земельного кадастру внесені відомості лише про 320 тис га - 69% із 465 тис га землі, які перебували в постійному користуванні Національної академії аграрних наук України. А врожайність основних культур на державних підприємствах НААН значно нижча ніж в середньому в Україні. Через це було недоотримано чистий дохід від реалізації продукції: у 2018 році майже 1,5 млрд грн та 1,3 млрд грн у 2019 році. При цьому під час реалізації врожаїв також не враховувалась ситуація на ринку, що спричинило недоотримання ще 883 млн грн виручки,- пише генпрокурорка.

За її словами, Національна академія аграрних наук – один із рекордсменів за кількості проваджень щодо її діяльності. Зараз органи прокуратури здійснюють процкерівництво у 110 кримінальних провадженнях за фактами неправомірного використання майна, наданого НААН. В 10 кримінальних провадженнях повідомлено про підозру 13 особам, до суду скеровано 7 обвинувальних актів. Бореться прокуратура за втрачені академією 5 тисяч га землі і заходами представництва – наразі пред’явлено 57 позовів.

Довідка

Гадзало Ярослав Михайлович народився 3 серпня 1958 у селі Артищів, Городоцького району, Львівської області. Президент Національної академії аграрних наук України, доктор сільськогосподарських наук, академік НААН (Відділення землеробства і рослинництва, захист рослин, захист ягідних культур, 11.2007); лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (2015)[1]; заступник голови АПУ, голова Львівської обласної організації.

Керівники НААН Гадзало і Гладій сиділи на незаконному арсеналі зброї

  


Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів