За що військового пенсіонера з російським громадянством і посвідкою постійного проживання в Україні переселили у в'язницю

14:08 30 вересня 2023 р.

Фото до новини

Громадянина РФ, який живучи в Україні, героїзував військове вторгнення, засудили до п'ятирічного ув'язнення, визнавши його винуватим за трьома статтями Кримінального кодексу.

Вінницький міський суд Вінницької області визнав громадянина Росії винним у злочинах проти національної безпеки України.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 7 вересня, пише Dailylviv.com.

Йдеться про військового пенсіонера 70 років з російським громадянством, який має посвідку на постійне проживання в Україні.

24-27 лютого 2022 року, перебуваючи за місцем мешкання, він вподобував у мережі  «Одноклассники» дописи на підтримку військової агресії російської федерації проти України і  з закликом до зміни меж території та державного кордону України.

Чоловік відшукував у спільнотах проросійської спрямованості публікації антиукраїнського змісту і тиснув функцію «Класс!», що призводило до їх поширення.

Під час обшуку в пенсіонера вилучено мобільний телефони, два ноутбуки та жорсткий диск.

На жорсткому диску зберігався файл із назвою «Нормально_Хорошо_Идеально.jpg», на якому зображено осіб чоловіків у військовій формі у лісі навприсядки з направленою у їх бік вогнепальною зброєю та написом: «Нормально»; зображено трьох молодих чоловіків із протезами ніг та написом: «Хорошо»; зображено багато трун, накритих прапорами України, та поряд чоловіка у військовій формі з написом: «Идеально».

У судовому засіданні обвинувачений повідомив, що винним себе не вважає, оскільки ці публікації є не антиукраїнськими, а проросійськими. В Україні «Одноклассники» заборонені, тому він вважає, що діяв в інформаційному полі РФ, а не України і мав на це повне право, оскільки підтримує дії РФ, її президента та російських військових у проведенні «спеціальної військової операції». Чоловік намагався переконати суд у правомірності дій РФ, переказуючи наративи пропаганди та виправдання війни. На його думку, в Україні відбувається зіткнення сил НАТО з Російською федерацією, а українські військові використовуються як найманці.

Обвинувачений підтвердив, що зберігав на жорсткому диску картинку «Нормально_Хорошо_Идеально.jpg». Він пояснив, що використовував цю картинку, щоб відганяти працівників українських спецслужб, які писали коментарі на сторінках урядових установ РФ у мережі Спочатку зображення було виконане зовсім в іншій інтерпретації, а саме труни були накриті триколорами, але він точно не памʼятає: прапорами «ЛНР», ДНР», чи РФ. Потім хтось із «жартівників» змінив триколори на український прапор і обвинуваченому ця картинка сподобалась, тому він вирішив її зберігати, щоб публікувати у відповідь особам, які коментували щось на офіційних сторінках урядових органів РФ. Після публікації фото, коментатори зникали, тому він використовував це зображення, оскільки воно лякало людей. Свої дії він назвав боротьбою з «тролями» та українськими спецслужбами.

Обвинувачений проживає в Україні з 1989 року. Він є військовим пенсіонером РФ, ракетником. Йому відомо, що Донецька та Луганська області є територією держави Україна. Однак РФ визнала «ЛНР і ДНР» і з метою «захисту» цих територій Росія ввела війська в Україну. Обвинувачений вважає це правильним та правомірним. Україна, на його думку, не є суверенною державою, оскільки контролюється США і НАТО.

На час розгляду справи в суді чоловік так само підтримує дії РФ і заперечує існування війни між РФ та Україною.

Оцінюючи дії обвинуваченого, суд брав до уваги висновок експерта, який чітко визначив поширені матеріали як такі, що містять публічну підтримку та схвалення агресивної війни РФ проти України, героїзують, прославляють та популяризують президента РФ Путіна і мають ознаки публічного схвалення геноциду українців.

Чоловіка визнали винним за трьома статтями Кримінального кодексу (ч. 2 ст. 436-2, ч.1 ст.300, ч.1 ст. 110 КК). 

За сукупністю злочинів його засудили до 5 років позбавлення волі. До набрання вироком законної сили суд ухвалив негайно взяти обвинуваченого під варту.

До теми:

На Львівщині дружина колишнього військового вела проросійську пропаганду

рф залякує поляків пропагандою про українських біженців

Судитимуть львів'янина за публічне підтримання країни-агресора і окупанта

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів