За незаконне вирубування деревини позбавлятимуть волі на строк від п’яти до семи років, - пропозиція Уряду

12:24 14 жовтня 2021 р.

Фото до новини

Кабінет Міністрів України на своєму засіданні 6 жовтня 2021 року схвалив проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за кримінальні правопорушення проти довкілля.

МБО «Екологія-Право-Людина» в цілому підтримує наміри розробників законопроєкту розширити і посилити відповідальність за незаконні рубки лісу, але також звертає увагу на його окремі недоліки, пише Dailylviv.com.

У статті 246 «Незаконна рубка деревини» уточнено зміст такої кваліфікуючої ознаки як тяжкі наслідки, які включатимуть: знищення певних видів дерев у тій чи іншій місцевості, погіршення породного складу, якості, захисних, водоохоронних та інших екологічних властивостей лісу, виникнення труднощів у відтворенні заліснення у певній місцевості, зниження якості атмосферного повітря, зміна ландшафту місцевості або русла річки (яке може спричинити, наприклад, активне трелювання деревини по такому руслу) та виникнення ерозії ґрунту. Згідно з законопроєктом незаконна рубка, яка заподіяла тяжкі наслідки, тягне за собою покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до семи років.

До статті 246 пропонується додати визначення незаконної рубки деревини. Однак в пропонованому вигляді, на жаль, воно буде стосуватись лише рубок, проведених без спеціального дозволу на використання лісових ресурсів (лісорубного квитка). На думку МБО «Екологія-Право-Людина», це визначення необхідно змінити та затвердити таку редакцію статті 246 Кримінально кодексу України, яка визначить незаконними також рубки, проведені з порушенням вимог чинного законодавства. 

Водночас, МБО "Екологія-Право-Людина" (ЕПЛ) пропонує доповнити кодекс новою статтею 246-1, яка передбачатиме відповідальність за порушення правил заготівлі деревини у межах лісового фонду. Причому, розмір відповідальності буде зіставний із самовільними рубками, а штрафи будуть навіть дещо вищими.

А новою статтею 246-2 - передбачити суттєві рівні відповідальності за незаконне (тобто, із порушенням вимог чинного законодавства) перевезення, зберігання або збут деревини. Фактично, таким чином слід розділити відповідальність за порушення правил заготівлі деревини та порушення при її транспортуванні і продажу. 

4 млн грн відкатів лісничим щомісяця: на Львівщині викрили схему вивезення лісу за кордон

Реорганізація Галсільлісу: комісія заслухала керівників 10-ти лісгоспів

На Львівщині з'явиться лісова поліція і автоматичне анулювання лісорубних квитків

Мерія Львова виявила 20 га лісу, які ексголова ЛОДА роздав під багатоповерхівки

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів