Втрачено докази: поліція спускає на гальмах резонансну справу про замордованих собак і котів - юристка

13:57 7 листопада 2021 р.

Фото до новини

5 листопада 2021 на офіційному сайті поліції Львівської області з’явилась інформація про те, що у Львові правоохоронці розслідують факт жорстокого поводження з тваринами.

Зокрема в повідомленні зазначено:

«У квартирі одного з будинків на вулиці Замарстинівській 26-річний чоловік утримував 8 собак та 9 котів – тварини не отримували необхідного догляду та годування. В подальшому одна тварина померла у ветеринарній клініці під час надання їй допомоги.

За фактом слідчі територіального підрозділу поліції 4 листопада відкрили кримінальне провадження за ч.1 ст.299 (Жорстоке поводження з тваринами) Кримінального кодексу України».

Юристка і зоозахисниця Наталія Проданець у коментарі Dailylviv.com повідомила, що волонтерів і зоозахисників Львова, дуже збентежила ця інформація.

«Ми дуже здивувались, адже тричі звертались із заявами в поліцію щодо мешканців вул. Замарстинівської, подружжя Кравців, за фактом жорстокого поводження з тваринами та жодного кримінального провадження не було розпочато.

Також нам не було нічого відомо про вилучення нових 17 тварин. Більше того, на світлині песика, прикріпленій до допису поліції, ми впізнали собачку, якого вдалось врятувати завдяки працівникам патрульної поліції 20 жовтня 2021 року та який з того часу перебуває під опікою одного з волонтерів»,- зазначила Наталія Проданець.

Вона ввадажає, що в повідомленні поліції є неправдива інформація, а відкриття кримінального провадження стало запізнілою реакцією на пост в мережі «Фейсбук» під назвою «Як воно жити поміж вбивць? Та чому поліція вас не врятує», який набрав багато переглядів та відгуків і збурив великий суспільний резонанс.

Наталія Проданець розповіла, як насправді розгорталися події у цій собачій історії і якою була в ній роль поліції, патрульної поліції і волонтерів та зоозахисників.

«Отже, усе почалося з повідомлень небайдужих людей у соціальних мережах про те, що львів'янка Сніжана, з невідомою метою, заволоділа великою кількістю тварин. Зоозахисники, які прибули за адресою її місця проживання на вул. Замарстинівській, 28 у Львові, побачили жахливу картину. У помешканні Сніжани, яке перебуває в антисанітарному стані та непридатне для проживання, перебувало багато тварин в дуже поганому стані, а одна собачка була мертва. Спочатку жінка  із чоловіком погодились повернути тварин, але потім почали поводитись неадекватно, зачинились в квартирі»,- розповідає юристка.

Коли виник конфлікт, за словами Наталії Проданець, було  викликано патрульну поліцію.

«Завдяки професійності та людяності працівників патрульної поліції, які прибули на виклик та фахово провели профілактичну бесіду із подружжям Кравців, зоозахисникам вдалось забрати 10 тварин, серед яких 5 собак та 5 котів. Усі вони були  критичному стані. Це підтвердили ветлікарі. У більшості тварин - переломи кінцівок.  У зв'язку із ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 299 КК України, працівники патрульної поліції викликали слідчо-оперативну групу.

Після кількох годин очікування, прибула СОГ Львівського районного управління поліції №1, яка, за нашими сподіванням та вимогами КПК України, мала провести огляд місця події, скласти відповідний протокол та вилучити предмет злочину (мертву тварину) для подальшого проведення відповідної експертизи. Але першочергові слідчі дії не провели, що призвело до втрати основного доказу, - трупу тварини.

А пізніше, 5 листопада, в офіційному повідомленні поліція ще й закріплює цю втрату доказу: пише формулювання - «одна тварина померла у ветеринарній клініці під час надання їй допомоги»,- каже юристка.

Вона також розповіла, що після цього випадку через мережу «Фейсбук» зоозахисники почали отримувати інформацію про те, що Сніжана Кравець разом із своїм чоловіком, вбраним у жіночий одяг, знову збирає тварин не тільки у Львові, а у всій Львівській та навіть сусідніх областях.

«Зрозумівши, що тваринам загрожує небезпека, 30 жовтня волонтерка Ірина Головко скерувала начальнику Львівського районного управління поліції №1 ГУНП у Львівській області полковнику поліції Гарасиму П.С заяву за ознаками злочину в діях Кравець Сніжани та її чоловіка.

Поліція не відреагувала. Тоді 3 жовтня 2021 зоозахисники знову приїхали до викрадальниці тварин з проханням - віддати поневолених котів та собак. Однак вона відмовилась це зробити. Знову викликали поліцію та СОГ Львівського районного управління поліції №1, яка жодних дій не вчинила, хоча подружжя Кравців перебувало в  неадекватному стані, ймовірно під впливом наркотиків: Сніжана була з катетером»,- наголосила Наталія Проданець.

За словами юристки, уже наступного дня, Сніжана, розгулюючи Львовом, відбивала котів у власників з бітою в руках. І лише після численних дописів різних людей зі всього міста про неадекватну поведінку подружжя, напади, викрадення тварин, 5 листопада з’явилось вищезгадане повідомлення поліції про відкриття кримінального провадження.

Тепер, схоже, справу спустять на гальма і закриють через відсутність речових доказів, вважає Наталія Проданець.

«Бо замість того, щоб взяти дозвіл суду на обшук помешкання та вилучити тварин, які є предметом злочину, працівники поліції, за інформацією свідків, повідомили Сніжані про намір завітати в гості для перевірки фактів, викладених у заяві про злочин. Сніжана, яку попередили про візит поліції, з помешкання тварин забрала. Їхня кількість та подальша участь невідома»,- констатує юристка.

Наталія Проданець підсумувала, що є за фактом:

"Відсутність вчасного реагування поліцією на злочин, втрата доказів та як, наслідок, неможливість притягнути особу, в діях якої вбачаються ознаки кількох кримінальних правопорушень, до передбаченої законом відповідальності. Нагадаю, що згідно із законом слідство проводиться під пильним процесуальним керівництвом прокурора.

Питання, які залишаються. Яка місія працівників поліції, що спілкуються з громадянами, які потребують захисту. Наче, приймали не присягу на вірність народу, а обряд коронації. Вигадують звіти про свою, т.зв. ефективну діяльність, та залишають суспільнонебезпечних осіб, які потребують лікування у психо/наркодиспансері, на вулицях міста.

Адже порушене питання стосується не тварин чи зоозахисників, а небезпеки, яка є для дітей та суспільства внаслідок такої бездіяльності. Вона підтверджує впевненість у вседозволеності та безкарності. Якщо будуть наступні, вже людські, жертви, відповідальність буде лежати не на Сніжані чи їй подібних, а саме на таких працівниках поліції, які виявляють кмітливість лише для того, щоб закрити кримінальне провадження".

Вигулює чоловіка на повідку: у Львові сімейна пара заволоділа десятками тварин і знищує їх, - волонтерка

У Львові побили відому волонтерку, яка опікується тваринами. Поліція не реагує, - голова ГО

Собаку, якого 53-річний мешканець Старичів тягнув за машиною, лікують. Зловмиснику загрожує до 3-х років за гратами

Убивство собаки: зоозахисники зі Львова просять прем'єр-міністра вплинути на два міністерства - внутрішніх справ та освіти і науки

Жорстоко побитого на Львівщині собаку везуть у клініку. Поліція просить зголоситися очевидців злочину (відео)




 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів