У Польщі затримали українця, який вербував поляка в іноземну розвідку

11:29 29 травня 2024 р.

Фото до новини

Затриманий 26-річний громадянин України намагався через інтернет-месенджер заохотити поляка робити фото військової техніки, що йде в Україну.

За підбурювання до шпигунства і погрози українцю загрожує від восьми років в'язниці до довічного позбавлення волі. Про це повідомило Польське радіо, пише DailyLviv.com.

26-річного Олександра Д. на початку березня затримали співробітники Агентства внутрішньої безпеки і Прикордонної служби, а у вівторок, 28 травня, розслідування завершилося висуненням обвинувачення. Йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на три місяці.

Читайте також: Російські агенти в Польщі планували диверсії у потягах

Яцек Добжинський, речник міністра-координатора спеціальних служб, повідомив IAR, що українець заохочував польського громадянина через інтернет-месенджер до участі в діяльності іноземної розвідки проти Польщі:

«Ця діяльність мала полягати у наданні фотографій військової техніки, яка йшла на допомогу Україні та перетинала польсько-український кордон. В обмін на надану інформацію громадянин Польщі мав отримати винагороду у розмірі 15 тисяч євро».

Прокурор подав до суду клопотання про застосування до українця запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на три місяці. Зважаючи на важливість інкримінованих дій районний суд у Любліні погодився на прохання прокуратури.

Читайте також: Арешти російських шпигунів у Польщі, які готували диверсії

«Зібрані під час слідства матеріали, які не залишають сумнівів у винуватості обвинуваченого, дозволили прокурору підготувати обвинувальний акт у складі інкримінованих підозрюваному злочинів, за які передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк не менше восьми років років», — додав Яцек Добжинський.

Читайте також: У Підкарпатському воєводстві - на залізниці і в аеропорту - готували диверсію на замовлення спецслужб РФ

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів