Суд у Львові дозволив компанії родини Гагалюків будувати дохідний житловий комплекс замість адмінофісного

11:40 12 березня 2021 р.

Фото до новини

Львівський окружний адміністративний суд скасував наказ інспекції ДАБК у Львові, який анулював декларацію про початок будівельних робіт для ТОВ «Голуба лагуна» на замороженому комплексі «Дохідний дім Interest» на вул. Судовій поблизу Львівського державного цирку.

Своє рішення суддя Варвара Потабенко аргументувала тим, що єдину підставу – скасовані містобудівні умови та обмеження на це будівництво – забудовник оскаржив у суді. Відтак це не може бути причиною для припинення декларації про початок будівельних робіт. При цьому суддя також зобов’язала ДАБІ внести відомості про реєстрацію цієї декларації до відповідного єдиного реєстру та реєстру будівельної діяльності.

Про це розповідають Наші гроші.Львів, пише Dailylviv.

Станом на березень 2021 року будівництво шестиповерхового ЖК «Дохідний дім Interest» призупинено. У січні минулого року Господарський суд Львівської області зобов’язав знести багатоповерхівку та привести ділянку до попереднього стану. Свою позицію суддя Богдан Яворський аргументував тим, що забудовник використовував ділянку не за призначенням, не продовжив терміни оренди, а також не мав дозволу на проведення будівельних робіт.

Це рішення фірма «Голуба лагуна» намагалася оскаржити в Західному апеляційному господарському суді, однак безуспішно. Тепер же компанія подала касаційну скаргу.

Історія будівництва ЖК «Дохідний дім Interest» почалася ще 2007 року. Тоді фірма «Голуба лагуна» взяла в оренду ділянку на 10 років для будівництва адміністративно-офісної будівлі. Територія майбутнього будинку належала до історичного ареалу Львова. У 2012 році компанія погодила історико-містобудівне обґрунтування в Міністерстві культури, однак зі зауваженням – будинок не повинен перевищувати 4 поверхів.

Натомість в листопаді 2016 року виконком Львівської міськради погодив містобудівні умови та обмеження на будівництво багатоповерхівки висотою 20 метрів, тобто до 6 поверхів. А в березні 2017 року до цих МУО внесли зміни, зокрема збільшили площу забудови та будівельний об’єм. В оновленому документі також йшлося про 5-6 поверхів майбутньої будівлі.

Того ж року з будівництвом житлового комплексу почалися проблеми – в компанії закінчився термін оренди земельної ділянки. І хоча вона намагалася продовжити договір, депутати не підтримали цієї ухвали.

Тоді ж департамент ДАБІ у Львівській області скасував компанії «Голуба лагуна» містобудівні умови та обмеження. А інспекція ДАБК у Львові – декларацію про початок будівельних робіт.

Перше рішення забудовник оскаржив ще в лютому 2018 року в Львівському окружному адміністративному суді. Справа не дійшла до апеляційного суду, оскільки скаргу ДАБІ повернули через відсутність документа про сплату судового збору.

Тепер ж компанія «Голуба лагуна» також оскаржила скасування інспекцією ДАБК у Львові декларації про початок будівельних робіт.

Компанія «Голуба лагуна» зареєстрована у Львові. Її власником та керівником є Юрій Матала. Йому також належить ТОВ «Євротрансбізнес», яке спеціалізується на гуртовій торгівлі. Юрій Матала є співвласником ТОВ «Конфіденс» разом з братом депутата Львівської обласної ради Богдана Гагалюка − Юрієм. За даними YouControl, ця фірма входить до групи компаній родини Гагалюків, які працюють у сферах будівництва, тваринництва, транспорту і торгівлі.

Раніше Юрій Матала був співвласником КВП «Енергомонтаж», яка без конкурсу отримувала державні замовлення на ремонти шкіл.

ЗАХІДЕНЕРГО і ще дві компанії Ахметова оштрафовано на 1 млн 700 тис грн

Укравтодор найближчим часом оголосить конкурс на будівництво магістралі Краковець-Броди-Рівне

П'ять ділянок площею від 20 до 100 га область готова надати Львову під полігон ТПВ

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів