Суд над поліціянтами зі Львова відновиться у Тернополі 18 лютого

09:33 25 січня 2022 р.

Фото до новини

Тернопільський апеляційний суд перейшов до стадії дебатів, розглядаючи скаргу на вирок шістьом львівським поліцейським, засудженим до 8 років позбавлення волі за смерть юнака.

Про це повідомляє «Судовий репортер», пише Dailylviv.com. Нагадаємо, що 22-річний львів’янин Володимир Клим задушився, проковтнувши під час обшуку поліцією пакетик з канабісом. Випадок стався у Львові у 2018 році у під час перевірки закладу «Національна лотерея».

Вироком Галицького районного суду Львова, шестеро співробітників підрозділу тактико-оперативного реагування засуджені до 8 років позбавлення волі за перевищення службових повноважень, що призвело до смерті потерпілого.

Наразі вирок оскаржується в апеляції. Адвокати поліцейських підсудних вважають рішення суду несправедливим і просять його скасувати і справу закрити.

Під час засідання 21 січня суд переглянув записи показань чотирьох свідків ­— працівників поліції, які були на місці події, але безпосередньо не брали участі у заходах щодо Володимира Клима. Показання цих свідків суд першої інстанції поклав в основу обвинувального вироку. Однак, як стверджують адвокати, у вироку начебто написано про те, чого ці свідки не говорили, а тому ці моменти досліджували повторно.

— На мою точку зору, швидше за все мала місце варіація судової помилки, коли суд неправильно оцінив ті чи інші обставини і постановив рішення, яке не відповідає вимогам закону і є несправедливим по своїй суті, — сказав під час дебатів захисник обвинувачених Василь Притула. — Ця справа показує, що працівники поліції, які охороняють закон, не захищені від нього. Єдиною ланкою, яка може захистити їх і перевірити дотримання закону, є суд. Тому подаючи цю скаргу, прошу суд захистити тих людей, які захищають нас.

Обвинувачені в дебатах були небагатослівні і обмежилися практично однаковими короткими фразами на кшталт: «Я є поліцейським, жодного правопорушення не вчиняв, діяв в рамках закону, прошу нас виправдати».

В апеляційному суді відбулося вже три засідання. Кожного разу підтримати працівників поліції під стіни суду з плакатами з’їжджаються їхні рідні та колеги з різних міст України.

— Їх незаслужено обвинувачують в тому, чого вони не робили. Ми не залишимо своїх дітей, будемо завжди їх підтримувати. Я розумію, що в батьків сталася біда, але наші хлопці в тому невинні, — каже мама одного з підсудних Надія Леськів. — Їх незаконно засудили до 8 років неволі. За що хлопці, які просто виконували свою роботу, мають бути ув’язнені на стільки часу? За те, що хлопчина зі своєї кишені витягнув свій же наркотик і закинув собі в рот своєю рукою. А хлопці в тому винні? Це 8 років тюрми.

Мама загиблого юнака Наталія Клим наполягає, що її син не вживав наркотиків, і їх йому підкинули.

— В тут ніч жодного виклику в той заклад не було, вони зайшли туди незаконно та здійснили незаконний обшук сина. Вони знали, що мало бути два пакети, — зазначила жінка під час дебатів і процитувала розмову двох поліцейських, зафіксовану нагрудною камерою:

— Один (пакетик) є, має бути ще один.

— Хтось з пацанів казав, що в нього є.

— Зараз все буде чекай.

Врятувати життя її сина, який задушився пакетиком з канабісом, можна було, просто звільнивши йому руки, переконана Наталія Клим, яка вимагає  для поліцейських максимального покарання за кваліфікованою їм статтею — 10 років позбавленні волі.

Суд оголосив перерву в дебатах до 18 лютого. 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів