У Львові обрали запобіжний захід патрульним

10:15 12 травня 2018 р.

Фото до новини


Фото: tsn.ua

У Львові обрали запобіжний захід шістьом патрульним, яких звинувачують у вбивстві з необережності 22-річного хлопця, котрого вони затримували у приміщенні лотереї.

22-річний хлопець проковтнув пакетик із виявленими наркотиками і задихнувся, а копам присудили сидіти під домашнім арештом та носити електронні браслети. Керівництво патрульної поліції вважає рішення Галицького районного суду надто суворим.

Заступник керівника департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький наголосив: «Подія відбулася три місяці тому. Впродовж трьох місяців наші працівники постійно працювали зі слідством».

А керівник патрульної поліції Львівщини Роман Пилипенко запевнив: «Ми порушень в діях патрульних не виявили, оскільки все було згідно з процедурою і відповідно до вимог закону».

Натомість рідні хлопця певні, що правоохоронці його закатували. А ті всі звинувачення відкидають.

У лютому під час відпрацювання національної лотереї патрульні перевіряли кишені відвідувачів. Один із клієнтів, за словами правоохоронців, чинив опір і втікав.

Приборкали хлопця, начепивши пластикові стяжки на руки. Та перед тим він встиг щось покласти собі до рота.

Керівник патрульної поліції Львівщини Роман Пилипенко пояснив: «Коли вони зрозуміли, що в роті щось, неоднарозово потерпілому казали, щоби він відкрив рота, намагалися самі відкрити рота, але достати той пакет не видалося можливим, на жаль».

Юнак помер від удушення пакетиком із двома грамами канабісу. Батьки хлопця певні, що наркотики йому підкинули самі копи, а потім ще й били.

Мати загиблого Наталія Клим переконана: «Для чого вони його ловили за гортанку, для чого вони його били в груди? Один працівник дев’ять разів, я нарахувала дев’ять – коліном б’є його в ліву сторону. Чому вони по ньому скакали, гупали і ногами товкли? Він просить допомоги – значить, зняли наручники і він міг сам собі це витягнути».

У прокуратурі  вбачають у діях поліціянтів ознаки двох злочинів – перевищення повноважень та вбивство з необережності. Там упевнені, що силу патрульні застосували безпідставно.

Заступник прокурора Львівської області Галина Борейко розповів: «Наносили тілесні ушкодження, затягували руки пластиковими стяжками, неодноразово кидали до землі. До приїзду працівників медичної допомоги руки затриманого були за спиною у пластикових затяжках – це перше порушення надання будь-якої медичної допомоги».

Патрульні ж твердять, що хлопця не били, а лише скрутили, щоб одягти пластикові стяжки, бо він чинив опір. А коли юнак упав – руки йому звільнили і до приїзду швидкої реанімували.

Підозрюваний Назарій Андрушків запевнив: «Надавалася домедична допомога і чотири рази була викликана швидка. В наших діях я не вбачаю перевищення».

Юристи дійшли висновку, що патрульних звинувачували б за м’якшою статтею, якби батьки не витратили на поховання сина аж 220 тисяч гривень. А правозахисник Олександр Коваль вважає: «Це є головною кваліфікуючою ознакою цього злочину».

Усі сторони конфлікту сподіваються на обєктивне розслідування і неупереджений суд. Проте якщо вину копів доведуть, то їм загрожуватиме до десяти років в’язниці.

Про це повідомила сьогодні, 12 травня, «Телевізійна служба новин» каналу «1+1».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів