На Львівщині викрили махінації зі зарплатами гірників

13:40 17 грудня 2019 р.

Фото до новини


Фото: ssu.gov.ua

Служба безпеки України викрила керівництво державного підприємства «Львіввугілля» на організації масштабних махінацій із виплатами заробітної плати шахтарям.

Про це повідомили у вівторок, 17 грудня, у СБУ, де також розповіли, що через неправомірні дії посадовців державна структура втрачала щомісяця понад мільйон гривень. Оперативники спецслужби з’ясували, що посадові особи «Львіввугілля» разом із керівниками шести відокремлених підрозділів налагодили протиправну схему із неправомірного нарахування заробітної плати гірникам.

Вони організували залучення працівників шахт на сторонніх роботах. Зокрема, зловживаючи службовим становищем, посадовці використовували працю підлеглих в особистих цілях а також для участі в комерційних проектах для отримання необлікованих доходів.

Крім того задокументовано, що деякі робітники, продовжуючи отримувати зарплату в Україні, у цей же час фактично перебували за кордоном на заробітках. Чиновники системно не відображали в табелях обліку робочого часу та бухгалтерській документації відсутність працівників на робочих місцях. Натомість гірникам нараховували щомісячну зарплату, середній розмір якої становив до 23 тисяч гривень.

Під час обшуків та оглядів, проведених у приміщенні «Львіввугілля», на шести шахтах, а також за місцями зведення будинків керівництва держпідприємства, правоохоронці вилучили документацію та інші докази їхньої протиправної діяльності. На території однієї зі шахт також виявлено підпільний цех з виготовлення бетонних виробів і тротуарної плитки, який був незаконно підключений до електромережі.

У межах кримінального провадження, розпочатого за частиною 3 статті 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України, тривають слідчі дії. З’ясовується причетність інших посадовців галузі до незаконних схем. Викриття зловмисників проводилось спільно зі слідчими Нацполіції під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.

Як інформував «Щоденний Львів», слідчі провели обшуки на шістьох шахтах.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів