Інтернет-магазини не виконують вимогу про пріоритетне обслуговування державною мовою

15:50 16 січня 2021 р.

Фото до новини

Вони можуть бути покарані за місяць штрафом від 5100 до 6800 грн.

З 16 січня вступила в дію норма закону про те, що у сфері обслуговування головною стає державна - українська - мова. Набули чинності окремі норми закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, за якими всі надавачі послуг будуть зобов'язані обслуговувати та надавати інформацію в Україні українською мовою. Інформація про товари і послуги на території України має надаватися винятково українською, нагадує DailyLviv. 

Сьогодні закон уже виконують, зокрема, такі великі гравці інтернет-торгівлі, як РозеткаАллоWork , f.ua, ComfyKasta.

Хитрий варіант порушення закону обрав інтернет-магазин компанії Moyo, де на першій сторінці пропонують відвідувачеві самому вибрати мову: українську чи російську.  

Не перейшли на українську мову як головну за замовчуванням на своїх сайтах: Фокстрот , Price , Toiler , TTT , Цитрус, Аnswear , Abo , Мотоблок Stylus  та інші. 

Тепер інтернет-магазини і соцмережі українських та іноземних компаній, які продають товари в Україні, повинні бути українською мовою. Українська версія повинна завантажуватися для громадян України за замовчуванням і містити не менше контенту, ніж інші мовні версії. Мобільні додатки інтернет-магазинів також повинні мати українську версію.

Всі рекламні повідомлення щодо товарів та послуг також повинні публікуватися українською мовою. SMS- і поштова розсилка, публікації у соцмережах, статті в блозі, поп-апи на головній сторінці — все це потрібно створювати українською.

Законопроект передбачає перехідний період 18 місяців, упродовж якого всі ці вимоги має бути виконано. Якщо магазин не будете дотримувати закону, на нього може поскаржитися будь-який громадянин України. Магазин матиме 30 днів, щоб усунути порушення, інакше — штраф від 5100 до 6800 грн.

Власникам інтернет-магазинів потрібно виконати кілька завдань, щоб відповідати вимогам закону 5670-д. Їм потрібно звикати працювати з рекламними матеріалами лише українською мовою, навчити менеджерів магазину звертатися до клієнтів українською тощо.

У супермаркеті та в інтернет-магазині, у кав'ярні, банку, на АЗС, в аптеці чи бібліотеці, де би не був споживач - обслуговування має бути українською. Лише на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою.

У разі порушення прав громадянина на отримання інформації та послуг українською мовою треба звертатия до Уповноваженого із захисту державної мови.

Поштова адреса: 01001, м. Київ, провулок Музейний, 12; e-mail: kremin@kmu.gov.ua , а  для скарг створено й окрему електронну адресу: skarha@mova-ombudsman.gov.ua .

Найграмотніша лікарка зі Львова ситематично отримувала листи від Жака Ширака

Шість особливостей нового перекладу Нового Завіту українською мовою

Володимир Зеленський привітав місто Лева з "наступившим" роком Бика

У Колізеї аудіогід заговорив українською

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів