Найграмотніша лікарка зі Львова ситематично отримувала листи від Жака Ширака

19:19 19 грудня 2020 р.

Фото до новини

74-річна пенсіонерка зі Львова Христина Гоянюк цьогоріч найкраще від усіх написала загальнонаціональний диктант і стала переможницею серед 16 тисяч учасників. Диктант був ювілейний – двадцятий, але й для львів’янки теж це була двадцята участь у ньому.

Про Христину Гоянюк розповіло Радіо Свобода. DailyLviv публікує скорочений варіант цієї розповіді.

Любов до української мови та літератури Христина Гоянюк успадкувала від батьків. Адже тато був директором школи у Бориславі, що на Львівщині, викладав рідну мову та літературу понад пів століття. А її мама працювала вчителькою молодших класів.

«Я так чекаю щороку 9 листопада! Приходить цей день, вимикаю всі телефони, чекаю, коли почнуть диктувати. Це для мене таке хобі і це ще й перевірка на уважність. Цього року диктант був по-своєму цікавий, тема про виклики книжкової ери. Складний був диктант, багато розділових знаків, були вигадані образи героїв, і я інтуїтивно відчула, що потрібно взяти ім’я в лапки. Також були слова з літерами «г» і «ґ». Ми, до речі, у школі, коли я ще навчалась, не вчили літеру «ґ»», – зауважила Христина Гоянюк.

Жінка працювала лікарем-бактеріологом у Львівському медичному університеті. Однак, завжди дбала про високий рівень своєї української мови. Бо те, як людина розмовляє, чи грамотно пише – свідчить про її освіченість і культуру.

Перемога у радіодиктанті стала для львів’янки приємною несподіванкою. У минулі роки вона зробила у тексті одну помилку, були випадки, що й жодної, але десь випадково пропустила букву. Жінка підтримує свою пам’ять тим, що багато читає, розв’язує кросворди і навіть є майстром із кросвордного спорту. Свій мозок треба шанувати, наголошує львів’янка і жартує, що її мозок коштує грошей, бо постійно купує кросворди, літературу. 

Христина Гоянюк була знайомою з письменниками Миколою Вінграновським і Олесем Бердником, і навіть спілкувалась із президентом Франції Жаком Шираком, який двічі перемагав на виборах – у 1995 і 2002 роках. Коли Жак Ширак уперше переміг, лікарка зі Львова привітала його і отримала відповідь. Так почалось їхнє спілкування впродовж майже 25 років. Останній лист від нього отримала у серпні 2019 року, а у вересні він помер.

Христина Гоянюк зустрічалась у Парижі з Жаком Шираком у 2009 році. Вона перемогла у вікторині з історії Франції, яку організував у Львові Альянс Франсез. І у складі делегації поїхала у Париж у січні 2009 року.

«У Парижі пішла за адресою: вулиця де Ліль, 37. Прийшла у триповерховий будинок, з якого вийшов охоронець, представилась і сказала, що я - до Жака Ширака. Він попросив зачекати, а за якийсь час приїхав колишній президент Франції. Він дуже втішився, була гарна зустріч, показав мені Версаль, Мулен Руж, побували і на підприємстві, де виготовляють парфуми – Фраганарівський завод парфумів. Це була надзвичайно тактовна людина, і у мене залишились гарні спогади», – пригадує Христина Гоянюк.

Вона радить: не зважати на свій вік і виклики, пов'язані з пандемією, (до слова, коронавірусом перехворіла), бачити у житті позитивні речі, а ще більше часу приділяти дітям, бо нині ґаджети замінили їм книжки. Діти розмовляють суржиком, пишуть неграмотно. «Треба, щоб батьки диктували дітям цікаві тексти, і так виробиться грамотність».

За словами організаторів цьогорічного загальнонаціонального диктанту, поширеними помилками є відсутність розділових знаків. Учасники радіодиктанту не ставлять ком, крапок. Лапок у прямій мові. Неправильно написали власні назви і особливо – Ілон Маск.

Христина Гоянюк очікує на свою нагороду – книжки «Антологія української поезії» та «Вибране» Ліни Костенко.

За п’ять років можемо її не впізнати: львівський мовознавець розповів, що засмічує українську мову

Україна, США, Канада: мобільний додаток Ukrainian Live Classic набирає популярності в світі

Другою мовою в Україні має бути англійська – секретар РНБО

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів