Богдана Хмельницького і його шефа звільнили з Міноборони, але проблема закупівель не вичерпана

12:46 25 січня 2023 р.

Фото до новини

Таке рішення було оприлюднене на засіданні комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики за участю міністра оборони Олексія Резнікова.

Директора департаменту закупівель Міністерства оборони України Богдана Хмельницького та заступника міністра оборони В'ячеслава Шаповалова було звільнено у зв'язку зі скандалом навколо закупівель продуктів харчування для військовослужбовців, повідомила голова комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна, пише Dailylviv.com.

"Звільнено директора департаменту закупівель Міністерства оборони Хмельницького і профільного заступника міністра Шаповалова", - написала Анастасія Радіна у ФБ за підсумками засідання комітету за участю міністра оборони Олексія Резнікова.

"За словами Міністра, наразі харчування військових здійснюється за контрактами минулого року. Разом із колегами перевіримо документи і ціни, - зауважує Анастасія Радіна. - Чи це означає, що питання вичерпано? Ні. Намагання Міноборони виправити контракти до того, як за ними сплачено кошти — позитивне. Ми перевіримо результати. Проте цього не достатньо. Час змінювати підхід до закупівель. Держава не має витрачати час і гроші на експертизу цін після укладання угод (і після публічного скандалу чи то справді виявлення помилки). І закупівлю товару можливо і необхідно побудувати так, щоб ціни все ж наближался до ринкових, а не зростали за рахунок додаткових послуг і ще невідомо чого.

Перший крок ми з колегами вже зробили — зареєстрували законопроект № 8381 щодо повернення певної прозорості у оборонні закупівлі. Пропонуємо зобов’язати Міноборони та інших оборонних замовників публікувати у системі Prozorro інформацію про вартість одиниці закуплених за бюджетні кошти товарів, вартість робіт чи послуг (крім зброї і таємних закупівель). Зробити це треба буде не після перемоги, а через 10 днів після укладення контракту. Для харчування, яке Міноборони купує як послугу, потрібно буде оприлюднити вартість одиниці кожного із продуктів, які входять у каталог закупівлі".
 
 
 
 
 
 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів