630 років тому на теренах Львівщини було Жидачівське князівство з усіма атрибутами середньовічної держави

19:18 19 березня 2024 р.

Фото до новини

Військовий підрозділ Жидачівського князівства брав участь у Грюнвальдській битві 1410 року із військами Тевтонського ордену.

Про це розповідає історик, археолог Микола Бандрівський, пише DailyLviv.com.

За його словами, нині минає майже 630 років відтоді, як було утворене Жидачівське князівство. А почалося все з того, що король Владислав ІІ Ягайло (син литовського князя Ольгерда і його другої дружини тверської княжни Уляни Олександрівни) у 1393 році видав декрет про утворення окремого Жидачівського князівства. Гербом цього князівства були три крокуючі звірі, розвернуті головами вліво Це - геральдичні леопарди, умовний звір з гривою, що крокує, обернувши голову до глядача. Ці "геральдичні леопарди" майже однакові у всій середньовічній Європі.

"І цим декретом була створена не якась номінальна слабка одиниця, яка лише на словах чи на папері називалася князівством, а таки справді — окреме державне утворення, яке постало на руїнах колись могутньої, на підкарпатських землях, величної спадщини династії Романовичів.

Існувало Жидачівське князівство недовго: всього 49 років. Але ж якими насиченими на різноманітні події були ці роки..! 

Про виняткову складність і тривожність тогочасного військово-політичного життя на Підгір’ї свідчить хоча б той факт, що із 1370 і до 1390 року численні угорські військові залоги ,буди у замках в самому Жидачеві, у наскельній фортеці Тустань і, як припускають, на замку в Стрию.

Читайте також: Середньовічне городище у Ступниці та Котованому може стати другою Тустанню

Про потугу і важливість Жидачівського князівства свідчать щонайменше два факти: по-перше, до складу цього князівства входили такі міста, як Ходорів, Стрий (до 1403 року), Долина, Журавно, Руда та інші, а також 170 сіл і селищ. По-друге, військовий підрозділ Жидачівського князівства брав участь у Грюнвальдській битві 1410 року з військами Тевтонського ордену.

Іншими словами, близько 600 років тому на теренах сучасної Львівщини впродовж сорока дев’яти років існувало князівство з центром у Жидачеві яке, як пише Іванна Папа, мало усі атрибути середньовічної феодальної держави: окреме військо, розгалужену адміністрацію, свій герб та прапор. І, що особливо цікаво — сюзерени цього князівства видавали спеціально для нього грамоти давньоукраїнською мовою", - зазначає Бандрівський.

Читайте також: На Львівщині одні штурмуватимуть фортецю, інші -ліпитимуть горщики

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів