Завтра сесія Львівської облради, імовірно, розгляне проект «сланцевої» угоди

17:35 2 жовтня 2013 р.

Фото до новини

Його внесення у порядок денний лобіюватиме голова ЛОДА.

Як інформує сьогодні, 2 жовтня, «Вголос», «проект угоди про розподіл продукції Олеської площі між урядом та американською компанією «Шеврон» завтра, імовірно, розглядатиме і сесія Львівської обласної ради». При цьому видання цитує голову ЛОДА Віктора Шемчука, який заявив сьогодні під час громадських слухань в облраді з приводу проекту «сланцевої» угоди: «Ми будемо добиватись того, щоб угода ця була спочатку поставлена до порядку денного, а потім проголосована».

Віктор Шемчук твердив, що, «погодивши угоду, область може «виторгувати» в уряду кошти на вирішення екологічних проблем і Львівщина повинна скористатись цим шансом». Запевняв також: «Ми пропонуєм передбачити, у випадку підписання цієї угоди, вже в цьому році отримувати кошти для часткового вирішення наших проблем і уряд іде нам в цьому назустріч. Що ми маємо на увазі: кошти на Жовкву на вирішення питань водовідведення і каналізування, проблема Грибовицького сміттєзвалища».

Своєю чергою, представники уряду, як повідомляє «Вголос», повідомили під час громадського обговорення проекту «сланцевої» угоди, що її «доповнили пунктом, згідно з яким соціальні інвестиції, які «Шеврон» вкладатиме в область, використовуватимуть за спільним рішенням інвестора і обласної ради, тоді як у попередній редакції інвестор мав право на власний розсуд вкладати кошти». І що «Шеврон» також зобов’язується відшкодовувати у повному обсязі заподіяну довкіллю шкоду та здійснити рекультивацію земель, а перед початком робіт провести екологічний аудит.

Натомість ректор Національного лісотехнічного університету Юрій Туниця зауважив у ході все того ж обговорення, що в питанні сланцевого газу треба сім раз відміряти і лише раз відрізати, а зроблених за короткий час експертиз не досить, щоб прийняти зважене рішення. Відтак науковець резюмував: «Мене дивує, що ми ділимо шкуру невбитого ведмедя, ми зосередились на тому, як ділити те, чого ми не маємо».

А голова парламентського Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех, як інформує «Вголос», наполягала під час громадського обговорення проекту «сланцевої» угоди, що той повинен пройти, як вимагає Закон України «Про угоди про розподіл продукції», економічну, екологічну та правову експертизу. І що без без цього не може бути на розгляді й узгоджений у сесійній залі.

Ірина Сех зауважила також, що це «питання не пройшло розгляду в комісіях, а уже завтра термінове погодження цієї угоди». За її даними, станом на післявчора під пректом «сланцевої» угоди вже поставили свої підписи 59 депутатів Львівської обласної ради.

Нагадаємо, що, як інформував сьогодні, 2 жовтня «Щоденний Львів», «сланцеву» угоду закликали не погоджувати депутати селища міського типу Олесько й села Купче в Буського районі Львівщини. А вчора, 1 жовтня, «Щоденний Львів» повідомляв про заклик сільрад Гумниськ та Новосілок Буського району Львівщини не голосувати за узгодження «сланцевої» угоди доти, поки не буде дотримано їхніх вимог.

dailylviv.com

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів