Власник «Української правди» Томаш Фіала і ексспіввласник Винниківської тютюнки Олександр Свіщов контролюватимуть видобуток мінвод на Львівщині

20:08 8 листопада 2023 р.

Фото до новини

Засновник інвестиційної компанії Dragon Capital, власник «Української правди» Томаш Фіала і український бізнесмен, колишній співвласник Винниківської тютюнової фабрики Олександр Свіщов ймовірно близькі до встановлення контролю над активами компанії ТОВ «Фірма Т.С.Б.» із видобування та реалізації мінеральних вод у Львівській області.

Про це повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO з посиланням на власні джерела, матеріали YouControl, Антимонопольного комітету України і Державної служби геології та надр України, пише DailyLviv.com

За даними YouControl, ТОВ «Фірма Т.С.Б.» володіє трьома дійсними спецдозволами:

№605 – видобування йодобромної промислової води (сировина для фармакології), родовище Бистрівське (чинний до 2036 р.);

№2755 – видобування мінеральних вод, родовище «Помірки» (до 2032 р.);

№6451 – видобування мінеральних вод, родовище Бистрівське (до 2040 р.).

ТОВ «Фірма Т.С.Б.» засновано в 1995 р., статутний капітал 23 039 448,00 грн, реєстрація – м. Трускавець. Кінцевий бенефіціарний власник: Васильєв Сергій. Керівник: Стецишин Тарас. YouControl.

Фірма Т.С.Б. володіє низкою торгових марок на напої: «Трускавецька курортна», «Трускавецька джерельна», «Трускавецька Sport», «Трускавецька – цілющий дар Карпат», а також патентами на етикетки «Трускавецька» (1, 2) і етикетку «Трускавецька джерельна».

Як стверджується на офіційному сайті компанії, саме Фірма Т.С.Б. контролює перший у Трускавці завод мінеральних вод «Нафтуся», заснований 1962 року, який є єдиним заводом «Трускавецької» мінеральної води, що здійснює розлив на місці видобування.

Читайте також: Dragon Capital придбала новий бізнесцентр у Львові в давнього партнера Андрія Садового

23.06.2023 року в Україні було зареєстровано ТОВ «Трускавецька» (код ЄДРПОУ 44978989). Статутний капітал – 4 000 грн. Кінцевий бенефіціарний власник – Томаш Фіала, через компанію Фроловіа Лімітед (Кіпр). Керівник: Таратута Сергій. Основний вид діяльності: Гуртова торгівля напоями.

Сергій Таратута володіє частками у кількох компаніях, які YouControl зараховує до групи родини Миколи Кмітя – екскерівника Львівської облдержадміністрації, експрезидентп холдингу IDS Group (до 2014 р.).

31.08.2023 АМКУ дозволив АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Лев» (АТ «ЗНВКІФ «Лев», власник – Олександр Свіщов) купити частку в статутному капіталі ТОВ «Трускавецька», що забезпечує досягнення 50 відсотків голосів у вищому органі управління товариства (рішення АМКУ).

21.09.2023 АМКУ дозволив ТОВ «Трускавецька» (опосередковано через ПІІ ТОВ «Аква-Еко») придбати активи ТОВ «Фірма Т.С.Б.», що забезпечують здійснення діяльності з виробництва та реалізації мінеральної води (рішення АМКУ). Концентрація може бути здійснена протягом 24 місяців.

Джерела NADRA.INFO повідомляють, що добувний актив уже фактично контролюють нові власники, хоча угоду ще не закрито.

В Dragon Capital коментувати угоду до її закриття відмовилися.

Звʼязатися з Олександром Свіщовим не вдалося (надіслані запити і дзвінки залишилися без відповідей).

Читайте також: Dragon Capital придбала проєкт індустріального парку Рясне-2: буде 140 тис кв м складів

У Львові збудують індустріальний парк Рясне-2, за який судили міського голову Садового

Для Олександра Свіщова проєкт із видобування мінеральних вод може бути першою публічною інвестицією в надра. А от для Томаша Фіали купівля ТОВ «Фірма Т.С.Б.» – нагода наростити вплив на ринку мінеральної води і зосередити під контролем всі потужності з виробництва «Трускавецької».

Якщо угоду буде закрито, Dragon Capital контролюватиме вже девʼять спецдозволів на підземні води (у 2021 р. компанія купила в IDS Borjomi International ПІІ ТОВ «Аква-Еко», ТОВ «Акваріус» і ПТВФ «Анна-Г» з пʼятьма спецдозволами на три компанії, і у 2022 р. ПІІ ТОВ «Аква-Еко» купило ще один спецдозвіл на аукціоні Держгеонадр).

Придбана у 2021 р. група компаній, як і Фірма Т.С.Б., здійснює видобування, виробництво та реалізацію мінеральних природних вод під брендом «Трускавецька».

Крім цього, в лютому 2023 р. Dragon Capital цікавилася участю у конкурсі АРМА з отримання прав на управління виробником мінеральних вод під брендом «Моршинська» (IDS Ukraine), однак переможцем відбору стало ТОВ «Карпатські мінеральні води» (ТМ «Карпатська джерельна»).

Читайте також: IDS продала підприємства з видобування та реалізації мінвод під ТМ Трускавецька

Микола Кміть, який у 2001 р. заснував і з партнерами розвивав Моршинський завод мінеральних вод «Оскар», в коментарі NADRA.INFO висловив припущення, що згадана угода з придбання активів Фірми Т.С.Б. може бути частиною стратегії з консолідації бренду «Трускавецька». І така консолідація піде на користь і виробникам води, і Україні.

«З точки зору держави і надходження податків, має бути одна «Трускавецька», одна «Поляна Квасова», як є одна «Моршинська» – тобто, один бренд для європейського і світового ринку. Те, що радянське минуле «наплодило» 6 «трускавецьких» чи 15 «полян» – било по українському бюджету.

Наведу приклад Грузії. Колись Borjomi розливали 5-6 виробників. Потім Грузії вистачило розуму консолідувати це в один бренд. І сьогодні країна має 200 мільйонів доларів валютних надходжень від однієї Borjomi. І подивіться на нашу «Поляну», аналог Borjomi, яка десь у такому ж обʼємі є у нас. Скільки вона нам дає надходжень? Отож! Немає ж чотирьох виробників San Pellegrino (мінеральна вода з Італії – прим. NADRA.INFO)!

Просування бренду, імідж, вихід на міжнародні ринки, розміщення акцій – це все неможливе без консолідації бренду. Ми можемо завжди вигадувати свій «Запорожець», а можемо діяти цивілізовано. Тому, якщо за допомогою Dragon Capital буде консолідовано «Трускавецьку», це буде дуже добре для економіки України. Тому що Dragon Capital – прозора компанія, і вона ніколи не дозволить собі якісь сірі оборудки абощо», – заявив Микола Кміть.  

Також бізнесмен відзначив, що саме консолідація бренду дозволила свого часу «Моршинській» вийти на лідерські позиції на ринку мінеральної води в Україні.

«Знаєте, чому «Моршинська» – №1 на ринку? Тому що я у свій час, коли був засновником її, ніколи не дозволяв, щоб було дві «Моршинські». Ми боролися із цим усіма зусиллями: проти Кучми (за якого хотіли у Моршині збудувати другий завод), проти Януковича (за якого підприємство арештовували і робили маски-шоу на заводі) і так далі. Саме тому «Моршинська» зараз найдорожчий бренд і гравець №1. І 70% бюджету міста Моршин – це є Моршинський завод мінеральних вод. А було б пʼять «моршинських» – не було б нічого!», – пояснив Микола Кміть.

Пан Кміть заявив, що станом на зараз не інвестував власних коштів в угоду з придбання активів ТОВ «Фірма Т.С.Б.». Однак, якщо угоду буде здійснено, то він «буде зацікавлений професійно взяти участь у проекті»: «Бренд «Трускавецька» зараз незаслужено дрібний. Це унікальна вода, з точки зору навіть Європи – не тільки України, і вона заслуговує на те, щоб працювати на український народ, піднімати економіку. Однак попереду велика праця і великі капіталовкладення – десятки мільйонів доларів», – переконаний підприємець. Він пояснює, що Україні належить пройти шлях європейського ринку мінеральної води:

«Європейський ринок води, як і пива, ділять 4-5 найбільших компаній. Така конфігурація дає найвищі надходження до бюджету. Такий же розвиток ринку, думаю, чекає і Україну: ми вже маємо «Моршинську», крупним гравцем вже є «Карпатська Джерельна», зараз Dragon консолідує «Трускавецьку», а там і до «Поляни Квасової» справа дійде, джерела якої зараз у профспілковій власності», – прогнозує пан Кміть.

При цьому, на думку бізнесмена, консолідація не призведе до зникнення з ринку дрібніших виробників мінеральних вод: «Звичайно, місцеві дрібні виробники завжди будуть – це приблизно 10-15%, бо в кожному регіоні є своя улюблена вода, яка дає можливість виживати таким виробникам», – пояснив Микола Кміть.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів