Велике будівництво у Басівці біля Львова: ні доріг, ні каналізації, ні водопостачання

08:42 1 вересня 2021 р.

Фото до новини

Дискусія про забудову майже 90 га у Басівці є продовженням конфлікту інтересів між Львівською і Сокільницькою об'єднаними територіальними громадами.

Dailylviv.com повідомляв про критичну реакцію заступника міського голови з містобудування Любомир Зубача на рекламу будівництва "сучасного європейського містечка у Львові" у селі Басівка,  яке  він назвав "новою будівельною аферою".

Будівельно-інвестиційна група "Компанія М7", генпідрядник цього проєкту, відповіла на своєму сайті на критику міського посадовця таким заспокійливим відгуком: "Ми вважаємо, що Львовом керує одна з найсильніших управлінських команд в країні, і ми вдячні мерії за її професіоналізм та високий стиль управління, який вона здійснює у Львові. По суті справи можемо сказати, що дозвіл на будівництво ЖК “Парксайд” поки що не отримано, як і технічні умови на каналізацію і воду. Ми активно працюємо над цим і проінформуємо суспільство про підсумки роботи в найближчі місяці. Наголошуємо, що ми не починаємо будівництво та старт продажів без отримання дозвільної документації".

Нагадаємо, що цей проєкт заплановано на землях Сокільницької ОТГ. Забудовник рекламує його так: "ЖК Parkside – сучасне європейське містечко, спроєктоване за кращими світовими стандартами. Складається з 87 га території, 40 житлових будинків висотою 4-6 поверхів та унікальної інфраструктури. Аналогів в Україні не має. Будується на львівській кільцевій дорозі за 10 км від центру Львова. Термін будівництва – 15 років. Архітектор проєкту – О. Буга. Прототипом комплексу є сучасний житловий район Варшави Новий Вилянув".

У коментарях до заяви Любомира Зубача у Фейсбук простежуються дві основні лінії оцінки майбутнього будівництва у Басівці. Критики його кажуть про відсутність необхідних технічних мереж у селах, перенаселеність і неузгодженість дій у розвитку територій Сокільницької ОТГ через конфлікт з Львівською міською радою, яка хотіла приєднати Сокільники і Басівку до Львівської МТГ. 

Захисники "Варшавського дива" дорікають Любомиру Зубачу аналогічною будівельною політикою керівництва ЛМР у Львові, на яку дуже часто нарікають львів'яни: мовляв, у Басівці побачили проблему, а у Львові її не видно за окулярами подібних домовленостей із грошовитими забудовниками.  

"Чи не шокує п. Любомира таке собі просте співпадіння - 8 з 11 ділянок пройшли державну реєстрацію права власності в Управлінні державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради в 2018 р. Це просто питання, але який висновок може тут напроситися", - запитує Ігор Роман.

"Історія цих майже 90 га дуже драматична і давня. Це були дослідні поля інституту землеробства в Оброшиному. Без згоди Кабміну їх не мали рухати. Після революційна ейфорія завершилась, і в 2007 році львівські спонсори помаранчевої революції зажадали плати за підтримку. Серед них був і п. Губицький, який сьогодні є одним із співвласників цих 90 га", - написав Петро Далівський у коментарях до допису Любомира Зубача у Фейсбук.

За інформацією Діла, одинадцять ділянок, де планується будівництво, належать Губицькому Володимиру Михайловичу, Попадюку Анатолію Васильовичу, Шуптар Галині Іванівній, Шуптар Олегу Володимировичу, Харачку Андрію Зеновійовичу та їхньому ТзОВ «Фаворит-Інвест». Цільове призначення земель передбачає будівництво і обслуговування багатоквартирних житлових будинків та закладів освіти.

Бізнесмен Губицький до 2014 року був заступником кількох голів ЛОДА, а згодом почесним консулом Молдови у Львові. Він разом із Харачком також володіє мережею торгових центрів «ВАМ».

У січні цього року вони надали право на користування ділянками забудовнику ТзОВ «Парк-Сайд». 

Засновником компанії є близький до олігарха Ріната Ахметова донецький бізнесмен Сергій Напрасніков. Він був керівником фракції Партії регіонів в Донецькій облраді у часи президентства Ющенка.

Генпідрядником будівництва є ТзОВ «M7 Development Construction Group», власниками якого є Андрій Пономаренко з Черкаської області, ексдепутат селищної ради на Донеччині Борис Асріян  і Дмитро Козлов. 

Окрім Басівки, вони є забудовниками чотирьох ЖК Грінвуд у Брюховичах та трьох ЖК у Шевченківському районі Львова.

Кілька років тому забудовники отримали погодження на будівництво у Годовицько-Басівської сільради колишнього Пустомитівського району, доки її не ліквідували. 

Натомість жодних доріг, каналізації, водопостачання та інших комунікацій, які б витримали таке навантаження, до села Басівка не проведено.

Будівельна афера біля Львова: 40 будинків у Басівці не матимуть централізованого водопостачання і водовідведення

У Львові знесли 7-поверховий самобуд: ділянку під ним мерія забрала як компенсацію за демонтаж

Новому Львову заборонили всі операції з майном і нерухомістю: у 23 ФФБ також

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів