Україна запровадить нульове мито на імпорт вина ЄС

17:33 7 жовтня 2020 р.

Фото до новини

Україна з 2021 року запровадить нульове мито на імпорт вина ЄС згідно із зобов'язаннями щодо обнулення імпортних мит на низку товарів упродовж семирічного періоду після укладення економічної частини Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Про це у колонці виданню Інтерфакс-Україна написала директорка з розвитку Української плодоовочевої асоціації та міжнародний консультант ФАО ООН Катерина Звєрєва.

"З 2021 року буде введено нульове мито на ввезення вина до України (з країн Європейського Союзу - ред.). При цьому на сьогодні складається не найкраща ситуація на виноробному ринку - на 25-30% збільшився імпорт вина до України, порівняно з минулим роком", - написала Звєрєва.

За її словами, наразі мито на ввезення вина з ЄС становить 0,3-0,4 євро/літр.

Звєрєва додала з посиланням на дані Державної служби статистики, що у 2019 році Україна експортувала вина на $11,9 млн. При цьому найбільшим зовнішнім ринком для українських виноробів став Казахстан, куди було поставлено продукції на $1,3 млн. Окрім того, одним із найбільших ринків залишається Німеччина, куди було експортовано вина на $1 млн.

Водночас імпорт вина минулого року становив $146,7 млн.

"За даними статистики ми можемо побачити, що в грошовому вираженні експорт нижче за імпорт в 11 разів. Традиційно найбільшим постачальником вина до України є Італія. За шість місяців цього року Україна завезла італійського вина на $20,7 млн. Друге місце в списку належить Франції ($10,5 млн), третє - Німеччині ($9,9 млн). З інших країн Україна імпортувала вина на $26,7 млн", - зазначила вона.

Також Звєрєва звернула увагу, що імпорт глобально зростає, проте Україна наразі не може забезпечити ефективну підтримку галузі так, як це робиться в ЄС.

Затримки із митним оформленням вантажів продовжуються, - ЕВА.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів