У Зимній Воді бюджетні струмки течуть в однойменний водоканал

11:59 15 березня 2021 р.

 Відсутність інформації про ТОВ Водоканал Зимна Вода на сайті Зимної Води

Відсутність інформації про ТОВ Водоканал Зимна Вода на сайті Зимної Води
Фото: Сайт Зимної Води

Зимноводівська сільська рада замовила будівництво каналізаційних мереж у ТОВ «Водоканал Зимна Вода» за 5,3 млн грн. Ця приватна компанія надає комунальні послуги, зокрема з водопостачання та водовідведення для місцевих мешканців.

Нову каналізацію побудують жителям вулиць Миколи Гоголя та Миколи Хвильового в селі Зимна Вода. Роботи завершать до липня 2022 року. При цьому найімовірніше після завершення будівництва ці мережі обслуговуватиме також переможець тендеру. Про це редакції «Наші гроші. Львів» розповів начальник відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Зимноводівської сільської ради Василь Щирба, пише Dailylviv. За його словами, наразі балансоутримувачем каналізації є сільська рада.

«Хто буде обслуговувати ці мережі треба говорити вже після того, коли їх побудують. Але зазвичай у нас все обслуговує фірма «Водоканал Зимна Вода», тому в майбутньому, швидше за все, ці мережі передамо їм», − зазначив Василь Щирба.

А за детальнішою інформацією про діяльність компанії «Водоканал Зимна Вода» він порадив приїхати в сільську раду, адже розмовляти телефоном складно через поганий зв’язок.

На поточних торгах переможець конкурував з трьома компаніями − ТОВ «Будівельні споруди міста», ТОВ «Жовківська ПМК» та ТОВ «Будлайт проект». Під час аукціону учасники не змагалися. Оскільки пропозиція компанії «Водоканал Зимна Вода» була найдешевшою, договір підписали з нею.

Однак Зимноводівська сільська рада мала б відхилити пропозицію переможця, стверджує експертка з публічних закупівель «Центру громадського моніторингу та досліджень» Оксана Дзявроник. Справа в тому, що «Водоканал Зимна Вода» як переможець не подав усіх документів, які вимагалися ч. 6 ст. 17 ЗУ «Про публічні закупівлі», хоча це було прописано в тендерній документації.

Зокрема, довідку про те, що компанію не внесено до Єдиного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення, та довідку про невизнання переможця банкрутом.

Компанія «Водоканал Зимна Вода» зареєстрована 2000 року. Її власниками є місцеві жителі Роман та Любомир Нагурські. Останній в грудні 2018 року за результатами перших місцевих виборів став депутатом Зимноводівської сільської громади. А під час місцевих виробів у жовтні 2020 року його обрали депутатом Зимноводівської сільської ради. Любомир Нагурський балотувався від партії «Європейська солідарність».

Депутат є головою постійної комісії з питань земельних відносин та природних ресурсів. До 2006 року Любомир Нагурський також очолював зимноводівське комунальне підприємство «Наше село», яке спеціалізується, зокрема, на вивозі сміття, ремонті освітлення та прибиранні вулиць.

До 2017 року компанія «Водоканал Зимна Вода» не була успішною в сфері державних закупівель, як повідомив «Центр громадського дослідження та моніторингу».

Однак, за даними проєкту Clarity, з того часу її справи поліпшилися − вона отримала бюджетних замовлень на 40 млн грн. При цьому більшість цих договорів – на 37 млн грн – фірма підписала із Зимноводівською сільською радою. В основному це дрібні замовлення на 50 тис. грн, наприклад, на благоустрій дитячих майданчиків, ремонт дороги чи очистку канави. Однак серед них є і великі підряди, як-от ремонт системи водопостачання за 1,9 млн грн та будівництво мультифункціонального мініполя в селі Лапаївка за 1,6 млн грн.

Нагадаємо, що Зимна Вода є одним із найбільших сільських населених пунктів України. Тут офіційно мешкає понад 11 тис. людей. Насправді ж у Зимній Воді проживає значно більше людей, адже багато львів'ян мають тут своє житло, хоча зареєстровані в обласному центрі.

Під час опитування мешканців Зимної Води щодо проблем в екологічній сфері 34,8 % назвали головною проблемою відсутність центральної каналізації в селі або локальних очисних споруд. А 19,6 % - забруднення води та відсутність центрального водопостачання.

Орендарі заплатять місцевим радам на Львівщині 2 мільйони гривень за 500 гектарів землі

Торік найбільше збудували житла у Львові і містах області: середня площа - 85 квадратних метрів

На громадські пасовища Львівщини додатково дали 3 млн 328 тис грн

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів