У Польщі зменшилася кількість працівників з України. Де працюють

10:00 13 березня 2024 р.

Фото до новини

З-понад мільйона іноземців, зареєстрованих у ZUS, 759,4 тисячі є українцями.

Про це інформує InPoland, пише DailyLviv.com

Російське вторгнення в Україну спричинило великий потік біженців до Польщі. Значна частина українців працездатного віку працевлаштуватися. Однак останній звіт Personnel Service свідчить про те, що кількість українських працівників у польських компаніях зменшується.

Дані дослідження PS свідчать, що у 2023 році майже кожен другий підприємець мав у штаті працівників зі Сходу (49%). На початок 2024 року таких роботодавців налічувалося 43%. Найбільше українців працює у великих компаніях, де загальна кількість працівників понад 250 осіб – 55%, у середніх – 49%. Лише кожна четверта маленька фірма працевлаштувала працівників з України.

Читайте також: Скільки заробляють українці в Польщі - дослідження

Підсумкові дані за грудень 2023 року свідчать, що в ZUS були застраховані 1,128 млн іноземців. За 12 місяців їхня кількість у системі ZUS збільшилася майже на 64,5 тисяч, що означає приріст на 6,1%. Минулого року найбільший приріст був не серед українців (їх кількість зросла на 13,4 тисячі), а серед білорусів: кількість вихідців з цієї країни зросла аж на 21,3 тисячі.

З 1,128 млн зареєстрованих у ZUS іноземців українців налічується 759,4 тисячі. Кількість громадян України все ще є найбільшою серед іноземців у Польщі, однак до російської агресії цей показник був на рівні 74%, а зараз – 67%.

Читайте також: 76% українців у Польщі винаймають житло власним коштом

Дослідження показують, що українців найчастіше беруть на роботу на посади нижчого рівня (57% компаній). Кількість українців на посадах середнього рівня становить 22%, що на 10% менше, ніж рік тому. Аналітики вважають, що ця тенденція може бути пов’язана з тим, що робітники з України все частіше шукають роботу в країнах Західної Європи.

Проте зайнятість українців на вищих рівнях значно зросла і становить 16%, або на 9% більше у порівнянні з минулим роком.

Читайте також: Скільки грошей українці витратили в Польщі і що купують

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів