У Львові пояснили, чому служителі Української Греко-Католицької церкви не йдуть у політику

20:28 8 жовтня 2020 р.

Фото до новини

Чи сумісна церковна діяльність із політикою? Деякі конфесії вважають, що так, інші кажуть – ні.


Відео: Львівський пресклуб

Наприкінці серпня Священний Синод ПЦУ, який відбувся у Києві, рекомендував священнослужителям утриматися від балотування до органів місцевого самовряжування, однак дозволив це робити в окремих випадках. Лояльнішою у цьому питанні є Протестанстька церква – відразу троє її пасторів балотуються тільки до Львівської ОТГ, а в області  таких кандидатів ще більше. А от УГКЦ має іншу позицію: її священнослужителі на вибори не йдуть, пише DailyLviv.

На підставі Кодексу канонів Українська Греко-Католицька Церква випрацювала позицію: священники, монашество не мають права брати участь у виборчому процесі. А миряни – можуть і навіть зобов’язані робити це, - розповів Юрій Підлісний, завідувач кафедри політичних наук, керівник програми «Етика, політика, економіка» Українського католицького університету. –

Будь-який політичний процес «дробить» суспільство. Це не добре і не погано – це факт. Але церква повинна стояти над такими процесами, а не бути їхнім учасником.
Юрій Підлісний навів приклад, як свого часу один зі священнослужителів УПЦ Московського патріархату кандидував в депутати від партії комуністів. Релігія і комінустична ідеологія – кардинально протилежні речі, пояснює він. А якщо політика певної партії не є богоугодною чи то загалом, чи в окремих питаннях, то як священнослужитель має поводитись у цій ситуації?

- Священники і монахи можуть і повинні займатися громадською діяльністю та благодійністю. Бо це не є  щось відмінне від того, що несе Церква. Але політична складова в такій діяльності має бути відокремлена. Ми розуміємо, що церква може здійснити набагато більше, ніж та чи інша політична сила. Вона є потужним інструментом, який формує свідомість і сумління людей.  Є гарна фраза, яку приписують Отто Бісмарку: «Війну виграють не генерал і солдати зі зброєю, а сільський парох і учитель». Йдеться про цінності, які священнослужителі й педагоги закладають у свідомість людей. Власне вони і є для нас важливими, – наголосив він.  

Юрій Підлісний пояснив, що церква не повинна агітувати за того чи іншого конкретного кандидата. Але священники мають допомогти людям усвідомити, які цінності потрібно обирати в цьому житті:

- Адже в демократичних суспільствах люди голосують з певними мотивами. І залежно від того, кого вони обирають: комуністів, націоналістів, християн – такою є свідомість цих людей, –  сказав він.

Цю інформацію Юрій Підлісний озвучив на засіданні «Чи може священнослужитель бути депутатом?» у Львівському пресклубі.

Пастор, який підзаробляє на таксі, кандидує у Львівську міськраду.

Львівський прецедент: до міської ради вперше балотується одразу троє священослужителів.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів