Світовий економіст назвав галузі, які зможуть врятувати економіку України

19:56 31 грудня 2022 р.

Фото до новини

Після війни експорт є абсолютно життєво важливим для України. Це – невелика економіка, яка спеціалізується на сільському господарстві, металургії, насінні соняшника, агропродукції.

Про це в інтерв'ю Голосу Америки сказав професор економіки Гарвардського університету, колишній головний економіст МВФ Кеннет Рогофф.

"Звичайно, є й інше – включаючи комп'ютерні технології, також деякі медичні товари стають важливими. Тут є величезний потенціал та енергія",- зазначив професор.

Він наголосив, що під час війни важко експортувати, а імпортувати потрібно багато, особливо через те, що війна багато пошкодила.

"Певний час, сільське господарство зростало. Зараз це, мабуть, 40 відсотків експорту. Гарна новина, що попри війну, як видається, аграрне виробництво збережене. Наше дослідження показує – збережено 70-75 відсотків довоєнних рівнів. Це вражає не лише з огляду на руйнування, втрату струму, але через еміграцію – стільки потенційних робітників поїхало.

Звичайно, важко продавати агропродукцію через блокаду, але є потенціал. До війни це йшло добре, а зараз, з обіцянкою вступу до Європейського Союзу, торгівля з Європою розшириться і з’явиться багато можливостей, яких не було до війни",- наголосив професор,

За оцінками Світового банку, бомбардування зруйнували половину українських металургійних потужностей. Професор вважає важливим відбудувати ці заводи.

"Україна має надзвичайні поклади залізної руди – одні з найбільших в світі. Звичайно, Україна повернеться на ринок, але відбудова потребуватиме грошей.

Україні довіряють, як Ізраїлю, що дозволило йому збільшити експорт зброї",- каже економіст.

За його словами, є галузі, де роль України через війну виросла, наприклад, виробництво зброї. Україні довіряють, як Ізраїлю, що дозволило йому збільшити експорт зброї. Є довіра до екстреної медицини. Українці мають інноваційні ідеї, наприклад, в лікуванні опіків, і це згодом можна буде експортувати.

"Але, гадаю, серцевиною економіки певний час залишатиметься сільське господарство та металургії"- наголосив професор.

Україна здатна створити за 10 років економічне диво: уже 370 запитів від бізнесу США

Першим координатором відновлення України має стати американець з глобальним статусом

Черга охочих буде дуже довгою: польські підприємці мають добрі шанси взяти участь у відбудові України

Цьогоріч дефіцит бюджету перевищив 800 мільярдів

Дефіцит бюджету - $4,5-5 млрд на місяць: як покриватимуть

Російський бізнес в час війни гризе український бюджет (список компаній)

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів