Понад 100 млн за 5 років отримали виробники Львівщини на розвиток плодово-ягідного бізнесу

11:42 27 вересня 2021 р.

Фото до новини

За останні 5 років на Львівщині заклали понад 600 га нових інтенсивних фруктових садів та 230 га сучасних ягідних насаджень. Крім того, ввели в експлуатацію 5 об’єктів зберігання фруктів з регульованим газовим середовищем та 1 цех заморозки ягід та фруктів.

Про це інформує пресслужба ЛОДА, пише Dailylviv.com.

Така розбудова інфраструктури – це наслідок  удосконалення програм підтримки виробників плодово-ягідної продукції на обласному та державному рівнях.

«Клімат України, та Львівщини зокрема, чудово підходить для промислового виробництва всіх популярних видів ягід та фруктів, за винятком, хіба що, екзотичних. Тому дуже важливо допомогти нашим виробникам зростати на внутрішньому ринку, а також створити умови для їх виходу та зростання на найбільших зовнішніх ринках. Без впровадження сучасних технологій виробництва та розбудови інфраструктури переробки й зберігання це неможливо. Тому позитивний вплив обласних та державних програм на розвиток плодово-ягідного сектору Львівщини важко переоцінити», -  розповідає Тетяна Гетьман, керівник департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА.

За даними Тетяни Гетьман, кожного року програми стають ширшими, а обсяг фінансування більшим. У 2021 році по державній програмі відшкодовується до 80% вартості посадкового матеріалу, 50% витрат робіт для спорудження шпалери систем краплинного зрошення та 30% вартості придбання спеціальної техніки для садівництва.

Крім того, державна програма сприяє розбудові  інфраструктури зі зберігання та переробки плодів та ягід, вартість будівництва таких об’єктів відшкодовується до 50%. До того ж аграрії Львівщини мають ексклюзивну можливість відшкодовувати відсотки за залученими кредитами до 0%.

За останні 5 років державною програмою підтримки садівництва скористались 77 суб'єктів господарювання Львівщини на суму 92,2 млн грн. Обласна програма має менший обсяг фінансування, у 2021 році її бюджет становить 20,3 млн грн на всі напрями підтримки.

«Треба розуміти, що державна й обласна програми працюють на умовах співфінансування, це накладає на підприємця певну відповідальність  щодо подальшого розвитку напрямку, який підтримує обласний чи державний бюджет. Взяти участь у програмі підтримки за кошти державного бюджету можуть суб’єкти господарювання - юридичні особи і фізичні особи - підприємці, що провадять діяльність у галузях садівництва, виноградарства та хмелярства і виконали передбачені програмою заходи.  Не всі охочі можуть взяти участь у програмі підтримки. На отримання бюджетних коштів мають право суб’єкти господарювання стосовно яких не порушено справу про банкрутство, яких не визнано банкрутами та які не перебувають на стадії ліквідації, а також які не мають прострочену більш як шість місяців заборгованість з платежів, контроль за справлянням яких покладено на ДПС.

Для того, щоб збільшити коло претендентів, ми розробляємо обласну програму підтримки, яка дозволяє дрібному виробнику «наростити м’язи» для участі в державній програмі», - коментує директорка департаменту.

Як повідомили у департаменті агропромислового розвитку Львівської ОДА, обласна комплексна програма підтримки аграрного сектору Львівщини  в цьому році має 9 напрямків підтримки, 7 з них доступні для виробників плодів та ягід. Мова йде про відшкодування відсотків за залученими кредитами та обслуговування договорів фінансового лізингу, надання пільгових кредитів під бізнес-плани, відшкодування вартості техніки та виробничих ресурсів, дотація на одиницю оброблювальних угідь і навіть відшкодування вартості сертифікатів для виробників органічної плодово-ягідної продукції.

24 млн грн компенсацій отримають садівники на Львівщині. Найбільше - за будівництво холодильників

Аграрії на Львівщині отримають фінансову підтримку

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів