Польський міністр висунув ультиматуми Україні та ЄС для задоволення інтересів блокувальників кордону

22:37 27 листопада 2023 р.

Фото до новини

Фактично Варшава вимагає скасування одного з пунктів угоди ЄС про асоціацію з Україною.

Міністр інфраструктури Республіки Польща Анджей Адамчик надіслав листа віцепрем'єр-міністру з відновлення України-міністру розвитку громад, територій та інфраструктури Олександру Кубракову щодо протесту польських перевізників перед автомобільними прикордонних переходами між Польщею та Україною. Цей лист опубліковано на сайті міністерства, пише DailyLviv.com.

Однією з причин акції протесту польських підприємців транспортної галузі є запровадження українською стороною системи так званої електронної черги. Це призвело до суттєвого подовження часу очікування транспортних засобів, зареєстрованих у Європейському Союзі, які поверталися з України порожніми, на перетин кордону Україна – ЄС. Це  своєю чергою унеможливлює виконання наступних замовлень і знижує конкурентоспроможність компаній. Крім того, на думку мітингувальників, нова система допускає нерівне ставлення до перевізників з України та Польщі.

Міністр Анджей Адамчик закликав терміново вжити заходів для виконання вимог польських автоперевізників, за які відповідає українська сторона. Тому ідея полягає в тому, щоб виключити обов’язкову реєстрацію в електронній черзі транспортних засобів, які повертаються з України до ЄС без вантажу, принаймні на двох пунктах пропуску: Зосін-Устилуг і Нижанковичі-Мальховіце. Міністр висловив сподівання, що Кабінет Міністрів України прийме це звернення, оскільки це буде акція, спрямована на добробут українських та польських водіїв, перевізників та підприємців з інших секторів економіки.

Крім того, протестувальники-перевізники вимагають, насамперед, відновлення дозволів на міжнародні перевезення, які були скасовані згідно з угодою між Європейським Союзом та Україною, чинною з 1 липня 2022 року. Тому міністр Анджей Адамчик звернувся до Адіни Валеан – Європейського комісару з транспорту - про створення спільного комітету для аналізу впливу цієї угоди на ринок автомобільних перевезень ЄС. Йдеться про дії, передбачені ст. 7 Угоди між Європейським Союзом та Україною. У своєму зверненні до єврокомісара міністр Адамчик зазначив, серед іншого, про проблеми, пов’язані з дотриманням умов договору перевізниками з України та про кількість виявлених Інспекцією автомобільного транспорту Польщі порушень правил українськими перевізниками.

Також міністр інфраструктури Республіки Польща звернувся до єврокомісара та Президента Європейської Комісії Урсули фон дер Ляєн з проханням підтримати його звернення до уряду України щодо деактивації системи електронної черги.

Зазначені дії є продовженням зусиль Міністерства інфраструктури, які були докладені з початку протесту, щоб усунути його причини, які лежать в Україні та Європейському Союзі.

Триває підготовка до засідання Транспортної ради ЄС, яке відбудеться 4 грудня 2023 року в Брюсселі. Готується відповідна пропозиція, щоб однією з головних тем переговорів було обговорення наслідків цієї угоди. На думку Міністерства інфраструктури Польщі, з боку влади ЄС є потреба провести оцінку ефектів від імплементації угоди між Україною та ЄС, а також змін у її змісті, необхідних для підтримки стабільності транспортного ринку в окремих державах-членах співтовариства.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів