Польща образилася на Україну і може заборонити експорт більшої кількості продуктів

17:03 20 вересня 2023 р.

Фото до новини

Варшава готова й надалі допомагати Києву, але не ціною «дестабілізації польського ринку».

Прем'єр-міністр Польщі  Матеуш Моравецький послався на слова президента України Володимира Зеленського, які стосувалися ембарго на українську сільськогосподарську продукцію. "Я попереджаю українську владу: якщо вона буде ескалувати конфлікт, ми додамо більше продуктів під заборону на експорт на територію Польщі", - сказав прем'єр-міністр, якого цитує PAP.

Про це пише Gazeta.pl, інформує Dailylviv.com.

Моравецький, реагуючи на виступ Президента України Володимира Зеленського на Генасамблеї ООН, нагадав про допомогу Польщі і наголосив, що його країну не можна назвати «байдужою державою».

Прем'єр-міністр нагадав, що Польща була першою країною в Європі, яка відкрилася для біженців з України та допомогла доставити зброю й гуманітарні вантажі на охоплені війною території. 

«Ми все ще віримо в перемогу України, ми допомагаємо, але наш інтерес, інтерес польського селянина, польського села, поляків має бути найважливішим і завжди є найважливішим для нас. І так буде, хоч би хто говорив у світі, бо ми не схиляємось ні перед тими, хто зі Сходу, чи Заходу, ми діємо лише в інтересах поляків», - сказав Моравецький.

Він також підтвердив, що Польща готова й надалі допомагати Україні, але не ціною «дестабілізації польського ринку». За його словами, експортне ембарго зберігатиметься до тих пір, поки будуть напрацьовані механізми співпраці.

Польський прем'єр також застеріг українську владу від «розпалювання» ситуації.

«Я попереджаю українську владу: якщо вона посилить конфлікт, ми додамо більше продуктів під заборону на експорт на територію Польщі», - підкреслив він.

Зі свого боку президент Польщі Анджей Дуда заявив, що в питанні імпорту українського зерна його країна захищатиме інтереси власних фермерів. Крім цього, він порівняв Україну з «потопельником, який хапається за соломинку».

У Польщі допустили зниження підтримки України через зернову кризу. Раніше стало відомо, що Польща планує скасувати пільги українським біженцям.

Варто зазначити, що опозиція звинувачує уряд Матеуша Моравецького у запізнілих діях у питанні українського зерна, яке свого часу заполонило польський ринок. Аграрії звернулися до уряду з проханням розкрити назви компаній, які збагатилися на закупівлі українського зерна. Через три місяці Міністерство сільського господарства оголосило, що ці дані не розголошуватимуться. 

Польща не має наміру продовжити дію спецзакону про допомогу біженцям з України

Через експорт зерна з України п'ятьом країнам дали ще €100 мільйонів

Заборона імпорту українського продовольства - тимчасова, - польський міністр

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів