Польща і Україна продовжать перемовини щодо українського зерна

09:45 17 квітня 2023 р.

Фото до новини

Міністри сільського господарства Польщі та України 17 квітня продовжать переговори щодо українських зернових.

Про це повідомило Польське радіо, пише Dailylviv.com.

Польська влада заборонила імпорт і транзит низки продуктів харчування з України. Представники української сторони хочуть говорити про відновлення можливості транзитних перевезень захищених партій товарів.

Очільник Міністерства сільського господарства Польщі Роберт Телюс наголосив, що постанова Ради міністрів щодо заборони імпорту, зокрема, українських зернових, також з території Європейського Союзу, є спробою вплинути на політику Європейської комісії. За його словами, Брюссель поки що не вжив заходів для реального покращення ситуації в країнах, куди було імпортовано найбільше зерна. 

«Ми хочемо, щоб це було ширше, узгоджене з Євросоюзом і Україною. Щоб це не було так, що ми самі собі це робимо», — наголосив міністр сільського господарства. «Ми хочемо, щоб це був сигнал для Європейського Союзу – насамперед  для нього, щоб серйозно говорити на цю тему. У нас склалося враження, що досі це серйозно не обговорювалося», – сказав Роберт Телюс.

Міністр аграрної та продовольчої політики України Микола Сольський нагадав, що сторони обговорили тимчасове припинення імпорту українських зернових до Польщі та покращення транзиту. Під час прес-конференції в суботу, 15 квітня, він висловив сподівання, що вдасться підготувати новий меморандум і спільно розслідувати порушення: «Був підготовлений текст, але разом з тим є певні зміни, за які нам прикро й ми шкодуємо», — сказав міністр. 

«Ми розуміємо складну ситуацію, яка склалася на польському ринку внаслідок блокування українських портів. Надіємося, що під час візиту нам вдасться врегулювати ці питання та відкрити транзит і також домовитися по інших питаннях, які було озвучено на всіх наших попередніх зустрічах і домовленостях», – додав міністр аграрної та продовольчої політики України.

Також уряд Угорщини заборонив імпорт зерна з України. Проте можливість транзитних перевезень через цю країну збереглася. Микола Сольський учора, 16 квітня, розмовляв з міністром сільського господарства Угорщини Іштваном Надєм. Цього тижня він також планує відвідати Братиславу та Бухарест.

У Польщі створили слідчу групу через нелегальний імпорт українського зерна

На експорт зерна з України понад 20 держав надали близько $150 млн

Керівництво Київської, Львівської і Чернівецької митниць блокувало експорт зерна

На кордоні Україна-Польща збудують елеватори для зерна

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів