Податковий Майдан#SaveФОП: у Львові підприємці з різних міст назвали причини, які штовхають їх на безстроковий протест у Києві 3 листопада

22:38 20 жовтня 2020 р.

Фото до новини


Фото: Львівський пресклуб

Не знищувати малий бізнес захмарними штрафами і податками, а контролювати доходи депутатів, суддів і прокурорів. Таку вимогу висувають владі представники мікробзнесу, які категорично не погоджуються із прийняттям законопроєктів №3853-1 і №3853-2, які мають вступити в дію з 1 січня 2021 року.


Відео: Львівський пресклуб

Нові правила скасовують норми про обов'язкові реєстратори розрахункових операцій для дрібного бізнесу. Також усі ФОПи, що продають товари та послуги, зобов'язані будуть застосовувати РРО. А за найменші порушення, помилки у звітності або навіть перебої з інтернетом, які не дозволяють вчасно провести операцію, їм загрожують високі штрафи, пише Dailylviv

У таких умовах, кажуть підприємці, мікробізнес не виживе. А заяви можновладців, що все це роблять заради виведення капіталу «з тіні», є цинічним лицемірством.  

Про це йшлося сьогодні, 20 жовтня, під час пресконференції "Податковий майдан #SaveФОП" у Львівському пресклубі.

За словами Сергія Доротича, керівника Всеукраїнського руху #SaveФоп, 3 листопада на площі Конституції зберуться підприємці з усієї України на безстрокову акцію протесту. І вони стоятимуть до повної перемоги: скасування законопроєктів №3853-1  і №3853-2 і прийняття замість них двох альтернативних, до розробки яких долучилися самі підприємці.

-  Понад рік ми домагаємось своїх прав. Ми самостійно написали законопроєкти, узгодивши із юристами і депутатами. Але їх  не хочуть розглядати. А все тому, що спрощена податкова система завжди була кісткою в горлі для олігархічних кланів. Тепер вони руками чиновників і своїх депутатів намагаються знищити нас космічними штрафами і податками. Ціна питання – 15 мільярдів гривень. Саме стільки коштів влада очікує отримувати від ФОПів щороку, скасувавши спрощену систему оподаткування. Але цього не станеться: без роботи залишаться понад 1,5 млн людей, а тому очікувані кошти до бюджету не надійдуть. Ми звертаємось до Президента України з вимогою створити таку інституцію, щоб мікробізнес мав змогу бути причетним до фіскальної політики у державі. Ми хочемо працювати в законодавчій площині, без тиску і терору, – сказав Сергій Доротич.

Владислав Орлов, співорганізатор Всеукраїнського руху #SaveФоп, не стримував емоцій, розповідаючи, як різні представники влади поводились із ФОПами впродовж цього року, обіцяючи розв’язати проблему:  

- Мене все дістало! – каже він. – Дістало, що президент на особистій зустрічі у Львові дивиться мені в очі, обіцяє і – забуває. Коли голова ЛОДА ще 10 березня публічно заявляє про готовність допомогти – і мовчить до сьогодні. Зате свої обіцянки чітко виконує пан Гетманцев, який «зжирає» мікробізнес.

На думку Олександра Орлова, саме Денис Гетманцев – голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики – зацікавлений у тому, щоб перекрити ФОПам кисень.

- Його мама є мільярдеркою, а син раптом оголосив себе «борцем з тінню». Ви вірите у щирість його намірів? Це - той самий Гетманцев, який просуває свій законопроєкт з мегамагнатом Герегою і ще однією особою –  власником найбільшої в Україні мережі ювелірних прикрас. Ми чудово розуміємо, для чого Гетманцев просуває цей закон і які гроші там крутяться. Ця наволоч нині лякає нас податковим Антимайданом.  Але в мене одна відповідь: або ти, Гетманцев, йдеш геть і відповідаєш перед законом за свої темні справи, або ми тебе винесемо самі. Пораненому звірю нічого іншого не залишається. Це - наш останні бій. Нас більше! Ми  переможемо!

Кетіно Равлюк, співорганізаторка Всеукраїнського руху #SaveФоп, зазначила, що до 3 листопада влада ще має трохи часу, аби виправити свої помилки і пристати на вимогу підприємців.

- Гетманцев мав мережу гральних атоматів «Космолот», його мама -мільярдерка, тримає фірму в офшорній зоні, а працівники цієї фірми отримують зарплату в конвертах. Він буде розповідати нам про «виведення грошей з тіні»?! Вся моя родина живе з того, що ми з чоловіком заробляємо у двох магазинчиках. І таких, як я,– мільйони. У нас немає виходу, ми будемо боротися, ми притягнемо шини. Якщо влада має, бодай трохи, здорового глузду, до 3 листопада вона мусить ці закони скасувати і прийняти наші. Інакше – ми їдемо до Києва перемагати.

Підприємець Ігор Микуш упевнений, що виводити кошти із тіні потрібно, і влада повинна починати це робити зі себе:   

- Контролюйте насамперед, доходи депутатів, прокурорів, суддів. Натомість вони вміють лише нищити робочі місця на догоду великому капіталу. Підприємці ж, насправді, вимагають дуже простих речей: встановити межі штрафів, прив’язавши їх до мінімальної зарплатні. То чому влада так уперлась у цьому питанні? – риторично запитав він.

Присутні на пресконференції ФОПи з різни х міст Львівщини також висловились за те, що треба їхати до Києва і повертатися з перемогою. Працювати в тих умовах, що пропонує влада, вони не зможуть.

Марта Коваль зі Стрия пригадала, як перед виборами президента Володимир Зеленський обіцяв створити робочі місця і закликав українців повертатися додому. Але нині вона бачить зовсім іншу ситуацію:

- І чим же ви їх вабите назад, додому? Та ви своїми законами виганяєте тих, хто тут ще залишився! Ми, ФОПи, є першими внутрішніми інвесторами держави. Вам, мабуть, ваша освіта не дозволяє цього збагнути. Ну, то може, ви запросите в команду фахівців, які на цьому розуміються? А не тих посіпак, які перекреслюють наше життя.

Галина Чекас зі Самбора оприлюднила промовисту статистику свого міста. У Самборі, де мешкають 35 тисяч людей, нині 30% мешканців виїхали на заробітки. Залишилось лише 7 тисяч осіб працюючого населення, з них 1,5 тисячі – це ФОПи.

- Сьогодні їм залишають вибір: або «бомжувати» вдома, або виїжджати за кордон. Такі реалії. Я вчинила помилку, проголосувавши на виборах за президента Зеленського. Дуже каюсь, – зізналась жінка.

Марія Климкевич зі Жовкви наголосила, що в малих містах нині весь благоустрій тримається на ФОПах.

- За які гроші ми будемо робити тротуари, ремонтувати будинки? Ми ж нині тримаємо на місцях порядок. То чому з нами так? Я маю досвід двох Майданів. Нині збираю сусідів, знайомих – поїдемо разом! – підсумувала вона.

Учасники пресконфренції також зазначили, що мирний протест їм гарантує ст.39 Конституції України. Як законослухняні громадяни, 3 листопада вони обіцяють користуватися засобами індивідуального захисту, зберігати соціальну дистанцію та дотримуватись інших карантинних правил.

У Львові попередили про подорожчання найнеобхіднішого з 1 січня, якщо влада не скасує закон про податки для ФОПів.

Закон для «стукачів»: у Львові роз’яснили нюанси «Закону про РРО», де йдеться про кешбек.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів