«Піррова перемога» на Львівщині над данським інвестором

11:18 13 вересня 2019 р.

Фото до новини

Понад сто мільйонів євро інвестицій з Данії перебазуються з України в Польщу через екологічно-економічну неграмотність групи мешканців кількох сіл Бродівського району, які піддалися на маніпулятивні протести.


Відео: Львівський пресклуб.

Учора на сторінці компанії Eikon Ukraine у Фейсбуці з'явилося повідомлення про те, що проект будівництва норкових ферм у Бродівському районі Львівської області призупинено. За поясненням ситуації довкола декларованої впродовж минулого року багатомільйонної інвестиції з Данії "Щоденний Львів" звернувся до керівника проекту в Україні Володимира Федини. З яких причин зупиняються роботи і на скільки часу? За яких умов проект буде відновлено? Які загальні інвестиції могли бути вкладені на Львівщині?

На ці запитання "ЩЛ" Володимир Федина відповів так: "Інвестор знайшов більш привабливий інвестиційний проект: він придбав чотири великі ферми в Польщі. Зараз вся активність інвестора буде зосереджена на цих нових об’єктах. Для їхнього обслуговування там буде збудовано ще два нові промислові підприємства. Що буде далі з українським проектом – час покаже. Ми перебуваємо на фінальній стадії отримання дозвільних документів і можна сказати, що це - «фінішна пряма». Незважаючи на стан практично повної готовності до початку будівництва, сьогодні проект поставлено на паузу, призупинено фінансування всіх робіт і послуг. Чи буде повне «замороження»? Наразі не можу відповісти.
Наш проект передбачав будівництво звірівницького комплексу: декількох нових ферм згідно зі стандартами ЄС, комбікормового заводу, заводу з первинної обробки хутра. А також - будівництво енергогенеруючих потужностей з відходів виробництва та відновлювальних джерел (біогазовий завод і 6-8 сонячних електростанцій). Загальний бюджет проекту складав близько 180 млн. євро. Податки від операційної діяльності становили би приблизно 50 млн. грн. На всіх підприємствах проекту було би створено орієнтовно 700 нових робочих місць. Уся продукція мала б експортуватися в ЄС, і щорічні валютні надходження були би в межах 40-50 млн. євро. На превеликий жаль, нині таку можливість майже втрачено. Навіть якщо український проект буде відновлено, то лише частково, оскільки частина потужностей уже буде діяти в Польщі".

Володимир Федина у своєму коментарі нічого не сказав про інші можливі впливи на рішення данських інвесторів призупинити проект в Україні і переорієнтувати його на Польщу. Один з головних є відомим з інформаційного простору. Це - протести громадськості проти будівництва норкових ферм, зініційовані як активістами декількох рухів, що називають себе борцями з корупцією і за екологію та права тварин, так і місцевими партійцями ВО "Свобода". Їх не задовільняло навіть те, що діяльність норкових ферм на території Львівської області буде базуватися на використанні стандартів програми WELFUR – найпередовіших вимог з утримання і догляду за хутровими тваринами, затверджених Європейською Комісією 15 січня 2019 року для всіх країн-членів ЄС. Цікаво, що, за даними Державної служби статистики станом на 2019 рік, в Україні зареєстровано загалом 35 юридичних осіб у сфері звірівництва. І з цих 35-ти підприємств тільки 4 – це нові хутрові ферми, створені за останні 8 років. Решта – залишки хутрової галузі, яка функціонувала ще за часів колишнього Радянського Союзу. Але проти старих підприємств, як і проти роздрібної торгівлі хутром в Україні, ніхто не бореться. Найбільший спротив викликає чомусь лише сучасний інвестор, якого у чиїхось інтересах виштовхують за межі України.

Що ж до сусідньої Польщі, то вона в звірівництві посідає друге місце в Європі і третє - у світі, поступаючись лише лідерам: Данії та Китаю. Річна вартість польського експорту норкового хутра становить 2,4 млрд. злотих або близько 600 млн дол. У Польщі діє понад 1100 норкових ферм, на яких вирощують близько 8 мільйонів тварин. Ця галузь створює понад 10 тисяч робочих місць, а ще 40-50 тисяч робочих місць з'являються додатково у пов'язаних з нею секторах. Тож не виключено, що на нових звірофермах у Польщі, придбаних данцями, у майбутньому працюватимуть і мешканці з тих сіл Бродівського району, які повірили агітаторам-популістам боротьби з нлоклвими фермами в Україні.

Якою є реакція місцевої влади на можливу повну втрату данського інвестора, "Щоденний Львів", який неодноразово висвітлював цю інвестиційну тему, розкаже у наступних публікаціях. 

* «Піррова перемога» - сумнівна перемога, яка дістається дуже великою ціною, або перемога, рівносильна поразці. Своїм походженням цей вираз завдячує битві 279 року до н. е. Тоді армія царя Пірра у наступі зламала опір військ супротивника, але втрати були настільки великі, що Пірр зауважив: «Ще одна така перемога - і я залишуся без війська».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів