Німеччина закрила останні АЕС і закликає ЄС до санкцій щодо атомної промисловості Росії

13:22 15 квітня 2023 р.

Фото до новини

Після 60 років ера атомної енергетики в Німеччині підійшла до кінця. Майже рівно опівночі були зупинені останні три реактори.

Перевірити рішення уряду вимагали не лише опозиційні політики, а й науковці, обізнані з проблемою. Про це повідомили Польське радіо і DW, пише Dailylviv.com.

Два лауреати Нобелівської премії — німецький фізик Клаус фон Клітцінг і колишній міністр енергетики США Стівен Чу — були серед тих, хто вважає, що станції мусять працювати. Про це, зокрема, вони написали в листі до канцлера Шольца. Вчені пояснили, що безвикидні ядерні реактори забезпечують електроенергією мільйони домогосподарств.

Проти рішення уряду також виступають християнські демократи. За словами голови ХСС Маркуса Зьодера, Берлін вперто переслідує ідеологічні цілі, не зважаючи на всюдисущу енергетичну кризу та зростання хвилі проядерних настроїв у Європі. Згідно з останніми опитуваннями, близько 60 відсотків німців вважають дії уряду нераціональними.

Віцеканцлер Роберт Габек заявив газеті Welt am Sonntag, що Німеччина також скоротить фінансування ядерних досліджень.

А оскільки Росія використовуює залежність Заходу у сфері енергетики для тиску, то атомна промисловість РФ має потрапити під західні санкції, вважає віцеканцлер ФРН Роберт Габек.

"Це має стати частиною наступного  санкційного пакета", - заявив віцеканцлер ФРН Роберт Габек (Robert Habeck) в інтерв'ю агентству dpa, оприлюдненому в суботу, 15 квітня.

Росія, серед іншого, постачає уран для паливних стрижнів атомних електростанцій і зберігає на своїй території радіоактивні відходи. На думку Габека, Євросоюзу потрібно посилювати незалежність від Росії. "Ми вже далеко просунулися в багатьох сферах, зокрема й у сфері енергетики. Залишився лише атомний сектор", - зазначив віцеканцлер ФРН.

Габек уже відразу після нещодавнього візиту до Києва на початку квітня також закликав запровадити санкції щодо покупців російського урану.

Німеччина відновлює роботу 16 ТЕС на викопному паливі через брак газу

Україна експортуватиме електроенергію третій країні за однієї умови

Росія подвоїла доходи від експорту енергоносіїв з початку вторгнення в Україну

У Німеччині газові резерви формує не держава, а Ґазпром: ЄС хоче запровадити спільні закупівлі газу

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів