Комунальники нас стрижуть, як лохів: у Львові озвучили формулу чесної тарифної політики

16:50 18 серпня 2020 р.

Фото до новини

Ефективна тарифна політика – це господарність місцевих комунальників і органів самоврядування з контролем держави та за активної участі громадян і контролю з їхнього боку.


Відео: Львівський пресклуб

Таку думку висловила Олеся Дацко, кандидатка економічних наук, активістка «ГО Народна Дія Львів», на засіданні “Скільки львів'яни платитимуть за тепло і воду у 2021 році? Тарифна політика Львова”, яке відбулось у Львівському пресклубі, пише DailyLviv.

Вона вважає, що саме формування тарифної політики має здійснюватись на місцевому рівні, тому що у Києві не можуть знати, скільки у Львові водогонів, в якому вони стані і т.д. Але держава має контролювати цей процес і гарантувати якість:

- Мусить бути від держави якась сильна рука на випадок, коли місцева влада недопрацьовує чи зловживає, зупиняла цей процес, а не давала якісь там рекомендації. Це мають бути конкретні державні посадовці, які персональнj відповідають за те, що немає порядку.

Натомість нині в Україні, за її словами, немає досудового органу, який би відстоював інтереси споживача. І всі проблеми люди самостійно мусять вирішувати в судах.

- Я не уявляю, щоби німець, бельгієць чи француз звернувся до державного органу зі скаргою на комунальні тарифи чи інші дії комунальників, а його «відфутболили» до суду зі словами «Це - ваші проблеми, з’ясовуйте!», –  сказала Олеся Дацко. – Але в нас все відбувається саме так. Як результат, комунальники нас «стрижуть як лохів»: сумлінний громадянин отримав платіжку – жахнувся зазначеній у ній сумі, але чемно побіг оплачувати (навіть якщо розуміє, що його ошукали), бо куди ж подінешся.

У кожній цивілізованій країні, наголосила кандидатка економічних наук, є відповідні державні органи, які контролюють тарифи і реагують на захист своїх громадян. А громадянин України мусить захищати свої інтереси сам.

- У нас активних громадян достатньо. Але коли людина проаналізує, які у неї є інструменти впливу, то розуміє, що домогтися правди дуже складно. Попри те, діяти треба. Я не закликаю палити шини, це не допоможе. Судові позови проти комунальних підприємств є більш дієвими. Але ми не наведемо порядку і не прийдемо до чесних тарифів, допоки комунальні підприємства-монополісти не будутьконтролюватися як активними громадянами, так і державою, – наголосила Олеся Дацко.

Комунальники і чиновники навіть не знають, де пролягають мережі: у Львові розповіли про «середньостельні» тарифи.

Грабіжницькі комунальні тарифи у Львові є навіть заниженими, - економіст.

Керівник Львівводоканалу заробив за рік понад 800 тис грн, а звичайні робітники жевріють на мінімалку, – голова ГО.

Додамо, керівник Львівводоканалу заробив за рік понад 800 тис грн, а звичайні робітники жевріють на мінімалку, – голова ГО.

Грабіжницькі комунальні тарифи у Львові є навіть заниженими, - економіст.

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів