Катастрофа на українсько-польському кордоні: заступник міністра назвав причини і рішення

22:03 4 вересня 2022 р.

Фото до новини

Ситуація на українсько-польскому кордоні стає критичною і може перерости у катастрофу. Черги - кілометрові, багатоденні.

Про це повідомив у Тelegram заступник міністра транспорту Мустафа Найємпише Dailylviv.com.

За словами Найєма, цього тижня був побитий історичний рекорд: черга з вантажних автівок до пункту пропуску Ягодин на польському кордоні перетнула межу у 45 (!) кілометрів.

"Це точно не ті рекорди, яких нам зараз не вистачає. Водії живуть на узбіччі біля пунктів пропуску, у жахливих умовах, по тижню і більше, втрачаючи дохід.

Це можна припинити. Рух вантажівок можна прискорити. І нам усім відомо як.

Ми звикли обвинувачувати у всіх проблемах митників та прикордонників. Утім зараз проблема не в них. Я не ідеалізую ані прикордонну, ані митну служби, але за останні чотири місяці їхня робота стала значно ефективнішою. Головний показник – порівняння довжини черг з української та польської сторони: якщо з нашого боку на експорт вони сягають від 10 до 45 кілометрів, то з польського боку 5 кілометрів - максимум",- зазначив Найєм.

Він пояснив, що бачить це за показниками українських моніторингових груп: кількість працівників обох служб збільшилась майже у 1,5 разу; середній час проходження одного авто через українські служби зменшився до 10-15 хвилин. 

"Наші служби готові перевіряти більше і більше вантажівок щодня. Але потік з тисячі автівок упирається в корок на польському боці",- наголосив Найєм.

Заступник міністра вважає ситуацію критичною. За його словами, в чергах стаються бійки, перевізники погрожують блокуванням траси.

Він вважає, що головна причина цих черг усім відома – це низька ефективність роботи польських служб, які проводять фітосанітарний та ветеринарний контроль. 

"З початку повномасштабного вторгнення росії фітосанітарний і ветеринарний контроль на польському кордоні уповільнився в кілька разів. Ось цифри. За приклад беремо пункт пропуску “Дорогуськ”.

У докризовий період за добу польські фітосанітарні та ветеринарні служби приймали близько 80 вантажівок на добу. А ось показники того самого пункту пропуску за п’ять днів цього тижня:

28 серпня - 12 транспортних засобів;

29 серпня - 20 транспортних засобів;

30 серпня - 25 транспортних засобів;

31 серпня - 19 транспортних засобів.

І по інших пунктах пропуску ситуація аналогічна.

Це не просто падіння швидкості роботи служб. Це катастрофа! Люди живуть на кордоні по тижню і більше", - підсумовує Найєм.

Заступник міністра вважає цинічними на цьому фоні погрози польських перевізників - перекривати траси, вимагаючи допомагати виїжджати їхнім порожнім вантажівкам позачергово. 

За словами Найєма рішення для цієї проблеми є і його пропонували багато разів, на багатьох закритих, відкритих, спільних та двосторонніх зустрічах

Воно дуже просте: збільшити на польській стороні кількість працівників фітосанітарних та ветеринарних служб. Все. Просто потрібно більше людей, які проводять контроль з польського боку. 

Вантажівки по-новому проїжджатимуть пункти пропуску українсько-польського кордону

1 вересня час очікування на польсько-українському кордоні становив 110 годин

Запроваджують електронну чергу для перетину кордону з ЄС

В'їзд - 8 євро: на кожному прикордонному ПП у Львівській області зводять майданчики для відстою автомобілів

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів