Гуманітарні потяги з Чехії до Львівщини курсуватимуть двічі на тиждень

17:02 27 березня 2022 р.

Фото до новини

Мешканці Львівщини мають змогу цим потягом безкоштовно поїхати у м. Брно на тимчасове проживання.

Уже вчетверте до прикордонного міста Мостиська прибув гуманітарний потяг з м. Брно (Чехія) з гуманітарною допомогою. Кожного разу поїзд доставляє близько 15 тонн гуманітарного вантажу і в зворотному напрямку відвозить до Чехії українців. Про це повідомила пресслужба ЛОВА, пише Dailylviv.com.

Сьогодні потяг прибув на одну з залізничних станцій міста Мостиська. Серед гуманітарних вантажів – продукти довготривалого зберігання, медикаменти, одяг, побутова хімія. Одночасно відбулася зустріч заступника губернатора Південноморавського регіону Чехії Лукаша Дубеца і заступника начальника Львівської ОВА Юрія Бучка, під час якої обговорили подальше курсування гуманітарних потягів на Львівщину. Зазначимо, що організували перевезення гумдопомоги Львівська ОВА у співпраці з благодійною організацією «Hope UA», чеськими партнерами (залізничними компаніями) «Gepard Express», «Arriva» і владою м. Брно.

Як розповів Юрій Бучко, мешканці Львівщини мають змогу цим потягом поїхати у м. Брно безкоштовно на тимчасове проживання, де їм надається всестороння допомога. Загалом у Чехії тимчасово проживають вже понад 300 тисяч українців.

«Плануємо, щоб цей потяг курсував двічі на тиждень. Це дасть можливість привозити гуманітарну допомогу, а з України наші мешканці поїдуть у Чехію. Проблем на кордоні з проходженням митного контролю немає, хоча це і займає трохи часу. В майбутньому хочемо облаштувати на одній із залізничних станцій у Мостиськах тимчасовий митний пост для прикордонників», - зазначив Юрій Бучко.

Він також додав, що всю гуманітарну допомогу, яка прибуває на Львівщину,  частково розподіляють між переселенцями, які тут проживають, а іншу частину направляють у ті області, де є потреба відповідно до запитів з офісу Президента і Кабміну.

«Якщо в перші дні війни ми більше працювали з Республікою Польща, то зараз активно співпрацюємо з Чехією, Німеччиною, Англією. Країни Європи допомагають і готові і надалі нам допомагати», - сказав Юрій Бучко.

Як наголосив Лукаш Дубец, Чехія продовжуватиме підтримувати нашу державу, тому що війна, яку розпочала Росія проти України, це і війна проти Європи. За його словами, у Чехії справді вже багато українських переселенців і є проблема з поселенням, проте місця ще є у маленьких містах.

Частину гуманітарної допомоги, яка прибула сьогодні, скерують до двох медичних закладів області, де надають медичну допомогу військовим.

Евакуаційні поїзди на 21 березня, які поїдуть до Львова, Івано-Франківська, Ужгорода і Хелма

Зміни у графіку руху потягу Стрий – Івано-Франківськ

Зміни у графіку руху потягу Коломия - Чернівці

Львівська залізниця запустила поїзд до державного кордону

Евакуаційний рейс з міста Чоп 1 березня: проїзд безкоштовний, - Укрзалізниця

У Львів їдуть додаткові евакуаційні поїзди

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів