Гектари землі і тисячі квадратних метрів протезного заводу: для чого вони депутатам ЛМР і чому ЛОВА проти

21:30 16 лютого 2023 р.

Фото до новини

Депутати Львівської міської ради ініціюють передання Львівського протезного заводу у комунальну власність, але він наразі залишається у державній і про зміну форми власності поки мова взагалі не йде.

Про це повідомив директор департаменту економічної політики Львівської ОДА Степан Куйбіда, пише Dailylviv.com.

"Львівське казенне експериментальне підприємство засобів пересування і протезування (або як його в народі називають Львівський протезний завод) станом на зараз залишається у державній власності і про зміну форми власності поки мова взагалі не йде. Зараз лише триває процедура перетворення цього підприємства із казенного, тобто такого, де єдиним власником є держава, і яке не підлягає приватизації, на державне, яке колись у майбутньому (якщо буде така потреба і воля держави) можна буде приватизувати", - наголосив Куйбіда.

Директор департаменту повідомив, що це підприємство станом на сьогодні має багатомільйонні борги зі сплати податків і виплати заробітної плати. Там сотні виконавчих проваджень, які не дають йому шансів на розвиток без втручання власника, тобто держави.

"Але це доводить лиш ту тезу, про яку ми постійно говоримо:"Держава не може бути ефективним власником і менеджером такого підприємства. Чи означає це, що держава повинна віддати таке підприємство у комунальну власність? На мою скромну думку, точно ні",- зазначає чиновник.

Він каже, що не знає успішних кейсів від Львівської міської ради щодо успішного розвитку будь-якого комунального підприємства.

"Назвіть мені хоча б одне ЛКП, про яке говорить уся Україна і куди приїжджають перейняти досвід іноземні партнери. Щобільше, наскільки мені відомо, усі львівські комунальні підприємства є дотаційними і щороку ми бачимо, як на сесіях Львівської міської ради виділяються сотні мільйонів гривень на поповнення статутних фондів таких підприємств. А це, як ви можете зрозуміти, важко назвати успішним менеджментом",- аргументує Куйбіда.

Чиновник погоджується з тим, що Перше територіальне медичне об'єднання Львова потребує додаткових приміщень для свого розвитку і надання послуг для більшої кількості пацієнтів.

"Чи потрібне ТМО №1 Львова саме таке приміщення, де зараз розташований протезний завод? Теж ні. Бо за роки, які минули з часу його створення, протоколи виробництва настільки змінились, що зараз достатньо 500-1000 м², щоб налагодити процес виготовлення візків і протезів. Можете ознайомитись із передовими підходами у наших німецьких партнерів. Тому після переходу з державної у комунальну власність ці гектари землі і тисячі квадратних метрів будуть так само нераціонально використовуватись, як і сьогодні. Місто Львів може безпроблемно виділити ділянку землі у безпосередній близькості від ТМО №1 і побудувати там сучасне протезне відділення. А наші закордонні партнери без зволікань допоможуть оснастити його найсучаснішою протезною технікою. І питання буде вирішене за кілька місяців.

Але міська влада Львова вирішила піти зовсім іншим шляхом  - звертатись до держави і вимагати передачу величезного комплексу у комунальну власність. А може питання зовсім не в потребі розвитку сфери протезування? А може у Львові просто знову якийсь із забудовників поклав око на земельну ділянку, де зараз знаходиться Протезний завод? Я ці питання залишу поки що без відповіді",- припускає Куйбіда.

За його словами, міська влада знову намагається зіграти на емоціях. Так, як це було із продажем готелю "Власта".

"Ми знову чуємо "віддайте нам", але не бачимо ані проєкт розвитку цього підприємства, ані стратегії і бачення виводу його із мільйонних збитків. Згадаємо про те, що зараз бачимо на території колишніх державних підприємств на території Львова. Може ми побачили нову лікарню на території заводу "Лорта", чи реабілітаційний центр на території "Полярону", чи може школу на території "Автонавантажувача", чи, може, "ЛАЗ" зараз працює і створює робочі місця та додану вартість?" - риторично записує директор департаменту.

Він пропонує спільно спробувати вирішити цю болючу для України, а не лише Львова проблему.

"Для цього нам потрібне державно-приватне партнерство - Кабінету Міністрів України, Міністерства соціальної політики, Львівської ОВА, Львівської облради, Львівської міської ради із залученням приватних інвесторів та іноземних грантодавців. Давайте разом будемо дотискати Міністерство соціальної політики провести відкритий конкурс, на якому обрати такий менеджмент, який буде знати, що робити з Протезним заводом. Давайте спільно будемо говорити з Кабміном, щоб змінити правили гри у цій сфері",- підсумовує Куйбіда.

Спецмаршрут для людей з обмеженими можливостями проляже до Львівського протезного заводу

На Львівщині провели перше протезування військового з АТО

Перше медоб’єднання хоче викупити готель Власта у Львові без аукціону

Медики Львова змагатимуться на аукціоні за купівлю 12-ти поверхового готелю

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів