У Львові завершився другий етап навчань протезистів і реабілітологів (відео)

23:40 15 квітня 2016 р.

Фото до новини


Фото: hromadske.lviv.ua

Упродовж двох тижнів 15 українських спеціалістів протезували під керівництвом закордонних колег 10 пацієнтів з ампутованими кінцівками.

«У Львові завершився другий етап навчань протезистів і реабілітологів, який відбувався в рамках проекту підтримки протезування в Україні», –повідомили сьогодні, 15 квітня, тележурналісти, які також розповіли подробиці:

«Упродовж двох тижнів 15 українських спеціалістів під керівництвом закордонних колег протезували 10 українців з ампутованими кінцівками. Серед протезованих були як ветерани АТО, так і цивільні громадяни з вродженими вадами фізичного розвитку. 

Керівник проекту в Україні, фізіотерапевт Андрій Півторан, розповів: «Ми стараємось локалізувати в Україні базу знань, яка б дозволила українським протезистам успішно працювати з новими високотехнологічними протезними виробами і щоб відпала потреба відправляти наших воїнів за кордон на дуже дороге лікування. Ми б хотіли створити тут у нас достатній потенціал для отримання людьми належної і своєчасної допомоги». 

За час навчань команда фахівців встановила пацієнтам Львівського протезного заводу 10 нових протезів. Серед них – два міоелектронні, або, як називають їх спеціалісти, «розумні», які приводяться в рух імпульсами від неушкоджених м’язів за допомогою влаштованого у протез мікропроцесора. Як зазначають протести, насьогодні це найбільш функціональні протези з існуючих.

Боєць АТО з Житомирщини Олександр Семігута – один з учасників проекту, який отримав безкоштовний «розумний» протез руки. Він вдягав протез лише кілька разів, але стверджує, що той дозволяє виконувати йому всі ті самі задачі, що й здорова рука.

Олександр розповів:«Це такий протез, що знімаєш один палець, відправляєш на ремонт, а рештою робиш все, що хочеш. Носити для початку можна кілька годин на день, на ніч треба знімати і ставити на зарядку як мобілку». 

Більшу частину протезів, встановлених під час проекту, придбали за гроші держави. Ще кілька – подарували партнери проекту, громадська організація «Prosthetika». Збирали і проектували прилади на базі Львівського протезного заводу».

Про це повідомили сьогодні, 15 квітня, на «Громадському телебаченні».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів