ДАБІлізм перешкоджає інвесторам на Львівщині

19:19 15 березня 2021 р.

Фото до новини

Голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький звернувся до Кабміну по допомогу.

Рік тому Кабмін розпочав монументальну реформу містобудування – ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції України (ДАБІ України). Ця структура фактично досі залишається монополістом у будівельній сфері. Іншими словами, все, що ви розпочинаєте будувати, будуєте і закінчуєте будувати, контролює ДАБІ через видачу різного роду дозвільних документів (декларацій, ліцензій, сертифікатів тощо). Журналісти називають цей орган «найбільш корумпованим органом країни». Про це пише у своєму блозі на сайті Захід.нет Максим Козицький, голова Львівської обласної державної адміністрації, повідомляє Dailylviv.

Минулого року Уряд створив два органи – Державну інспекцію містобудування (ДІМ) і Державну сервісну службу містобудування (ДССМ) та планував створити ще третій орган – Державне агентство з технічного регулювання у містобудуванні (ДАТРМ), які повинні були перебрати функції архітектурно-будівельного контролю та нагляду, і, як наслідок, процес отримання державних послуг у будівельній галузі мав стати прозорим, зручним і з мінімальним впливом чиновників на ухвалення таких рішень. ДІМ та ДССМ так і не запрацювали, і наприкінці грудня їх ліквідували. 

Кабмін створив новий центральний орган виконавчої влади – Державну інспекцію архітектури та містобудування України (ДІАМУ), який реалізує державну політику в питаннях контролю та нагляду без дозвільної функції. Питання дозвільної функції ДІАМУ зараз стараються вирішити.

Тобто, зараз ДАБІ, яке досі в процесі ліквідації, має повноваження з видачі дозволів на початок будівництва і сертифікатів готовності будівельних споруд. Як це впливає на поточний стан справ?

Минулого тижня я зустрічався з представниками міжнародної компанії «Контінентал Фармерз Груп», яка працює в п’яти областях Західної України, в тому числі і у Львівській. Земельний банк агрохолдингу – 195 тис. га. У нашій області вони також мають насіннєвий завод, сушильно-зернові комплекси та картоплесховища. Лише за минулий рік компанія заплатила до бюджетів Львівщини понад 96 млн гривень податків. Підтримує холдинг і соціальні проєкти у різних районах нашої області. Минулого року у Львівській області вони інвестували в медицину, інфраструктуру, освіту, культуру, cпорт та екологію понад 8 млн гривень, з яких понад 1 млн 200 тис. гривень спрямували на боротьбу з COVID-19.

На Львівщині компанія має намір розвивати картоплярство та планує будівництво складу тимчасово зберігання картоплі на 14 тис. тонн у Самбірському районі. Інвестиції мали б скласти близько 4 млн доларів. Ця споруда дозволить створити нові робочі місця для місцевого населення та збільшити надходження податків до місцевих і державного бюджетів. У компанії працює близько 2300 людей, з них більше 400 осіб у Львівській області. Середньомісячна зарплата становить 23,5 тис. гривень. 

Однак на заваді планів агрохолдингу стало ДАБІ. Вже третій раз інспекція відмовляє в реєстрації на початок будівельних робіт і кожного разу вказує на якусь невідповідність у заповнених документах.

Крім компанії «Контінентал Фармерз Груп», з проблемами погодження документів у ДАБІ стикнулися й інші інвестори. Наприклад, АТ «Кохавинська паперова фабрика» ніяк не може отримати дозволу на будівництво виробничо-складського корпусу на Стрийщині. Товариство хоче запустити у першому півріччі 2022 року новий завод вартістю 27 млн євро, на якому виготовлятимуть туалетний папір, рушники та серветки з нового виду сировини – імпортної целюлози. Ця компанія є одним із найбільших виробників на Львівщині і у 2020 році сплатила до бюджету майже 11,5 млн гривень податків.

У Львівському районі ТОВ «Централ Плейнс Груп Україна» ще з кінця минулого року ніяк не може запустити в експлуатацію картоплесховище. За минулий рік компанія сплатила податки з доходів фізичних осіб у сумі 1,5 млн гривень.

Подібно на те, що створюються штучні перешкоди, які впливають на можливість прозоро та законно вести бізнес. Як голова ЛОДА я занепокоєний ситуацією з ДАБІ, оскільки окреслений стан справ не сприяє інвестиційному клімату у нашій області. Публічно звертаюся до керівництва Державної архітектурно-будівельної інспекції України та Кабміну, щоб розібрались у проблемі, що склалася.

Боротьба з ДАБІлізмом: у Львові пообіцяли випасати корів біля будівлі Державної архітектурно-будівельної інспекції

Молочні ріки: ДАБІ на Львівщині проти урядового додатку “Дія

Як ДАБІ на Львівщині профанує урядовий додаток “Дія”

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів