Боротьба з ДАБІлізмом: у Львові пообіцяли випасати корів біля будівлі Державної архітектурно-будівельної інспекції

18:26 17 листопада 2020 р.

Фото до новини

Іншого виходу фермери не бачать, адже чиновники цього відомства вже понад два місяці не надають дозволу на реконструкцію найсучаснішого в області корівника, профануючи додаток "Дія".


Відео: Львівський пресклуб

Допоки у ДАБІ Львівщини вигадують нові причини для відмови, тварини приречені зимувати у старих будівлях. То, може, запитують господарі, на свіжому повітрі під вікнами працівників інспекції тваринам буде ліпше? Якщо питання не вирішать у найближчі дні – доведеться так зробити, пише DailyLviv.

Представники ТОВ «Молочні ріки» дали пресконференцію у Львівському пресклубі, на якій розповіли про проблеми, які штучно створюють для них працівники департаменту Державної  архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області, ігноруючи запити та профануючи урядовий додаток «Дія». 

Господарники продемонстрували тексти листування з працівниками ДАБІ з 16 вересня 2020 року, які свідчать, що в цій установі ніхто не має наміру оперативно і об'єктивно розглядати запит, а вишукують все нові й нові причини для відмови. Адже на сім письмових звернень заявник також отримав шість відписок. Потім бюрократизм, що межує з шантажем, перекочував у додаток "Дія". 

Ось що розповів Тарас Бакай, директор ТОВ “Молочні ріки”:

- Наше підприємство працює від 2008 року, відколи ми взяли в господарювання напівзруйновані радянські корівники з голодними тваринами і, закотивши рукави, почали приводити все до ладу. Сьогодні ми можемо похвалитися немалими здобутками: наше підприємство є успішним та рентабельним на тлі того, що загалом в Україні молочна галузь з року в рік є дотаційною, і вона постійно скорочується. Зараз ми утримуємо корів високопродуктивної канадської породи, які дають високі надої молока. І ми хотіли створити комфортні умови для їхнього утримання, збільшивши поголів’я з 260 до 400 голів. Розробили проєкт нового, сучасного корівника. Пройшли експертну експертизу, уклали договори. Тобто, все у нас готово, залишилось лише отримати дозвіл від ДАБІ. І ось тут ми наштовхнулися на глуху й непробивну стіну.

Тарас Бакай каже, що спочатку надсилав листи до ДАБІ поштою, але з відомства надійшли пояснення, що зараз карантин і треба почекати.  Навіть коровам таку відповідь не пояснити. Тоді він вирішив скористатися розрекламованим додатком «Дія». І тут почалось найцікавіше.

- Це дуже хороший додаток – я був у захваті, коли заповнював його. Розробники передбачили покрокове заповнення кожного поля, і ти просто не можеш помилитися чи щось пропустити: система сама «підтягує» інформацію. Яким же було моє подивування, коли через 9 днів після мого електронного звернення у ДАБІ мені відповіли, що не взяли листа на розгляд, бо бракує кадастрового номеру. Ну гаразд, я заповнив вдруге. І тут приходить вже інша відповідь – не заповнена графа цільового призначення ділянки. На третій лист реакції ще немає, але я вже розумію, мені скажуть, що бракує інших даних. Але ж таке в принципі неможливо: якби я щось не заповнив, я би не зміг зареєструвати цього листа, бо додаток «Дія» не пропускає такі моменти. 

Підприємець переконався, що працівники ДАБІ елементарно грають з ним у якусь нечесну гру, тому вирішив надати розголосу цій ситуації. Цікаво, що напередодні пресконференції йому зателефонували з цієї установи і намагались пояснити, що додаток «Дія» у них не спрацьовує.

- «Щось він не підтягує інформацію, будемо просити розробників розібратися», - приблизно так мені пояснили. Але важко повірити, що для інших установ «Дія», в яку вклали немалі державні кошти, працює ідеально, а для ДАБІ якось інакше. Нам постійно говорять про «державу у смартфоні» і сучасні системи реєстрації, які полегшують життя підприємцям, і це прекрасно. Але схоже, що у ДАБІ цим не поспішають користатись, а хочуть все вирішувати у «ручному режимі».

Тараса Бакая підтримав Юрій Одноріг, представник ГО “Аграрій Львівщини”, який розповів про власний багаторічний досвід співпраці із ДАБІ: 

- Змінюються часи, президенти, губернатори, але ця установа продовжує вражати своєю стабільністю і негативом. Пригадую, як при Януковичі ми відкривали насіневий завод у Бродах. Жнива завершувались, зерно потрібно було кудись складати, а в ДАБІ забажали... 1 тис. доларів хабара за дозвіл. Тоді разом із СБУ ми розробили операцію, хабара дали – і чиновника на ньому упіймали. Але він відбувся набагато меншим (!) штрафом, ніж отримана сума хабара. Інший випадок стався два роки тому, коли не могли без дозволу ДАБІ запустити елеватор. Губернатор Олег Синютка намагався допомогти нам, використавши свій вплив, але і у нього не виходило пробити цю «дабівську» стіну. Тоді ми поставили ультиматум: завтра привозимо зерно і висипаємо під стіни ДАБІ, машини вже на підході. І на ранок наступного дня нам надали необхідні документи. 

Юрій Одноріг наголосив, що і за нової влади ситуація зовсім не змінилася. На його думку, всі добрі наміри підприємців рубаються на місцях чиновниками, які сидять у ДАБІ. 

- Зауважте, що «Молочні ріки» не просять коштів чи іншої допомоги. Вони працюють і дають собі раду. Причому у тій галузі, яку держава підтримує і яка занепадає. Вони не офісний центр будують у центрі Львова, а корівник у селі! І все так складно з тими дозволами? По суті, зараз «Молочні ріки» роблять соціальний проєкт. Але ДАБІ замість підтримки вставляє їм палиці в колеса. 

Він також зауважив, що вся ситуація зводиться до елементарного вимагання хабара.

- До нас підходили люди, які пояснювали: потрібні гроші, і тоді не треба ніякої «Дії», все буде добре. Але я нікому не давав ні копійки і не буду.

Прикметно, що у Львівській обласній державній адміністрації навколодабівську ситуацію добре знають, і більш того – ЛОДА сама щоразу наражається на перешкоди, коли потрібно отримати рішення від ДАБІ. Про це розповів Юрій Бучко, заступник голови Львівської ОДА, який на запрошення Львівського пресклубу прийшов на пресконфренцію. 

- Я сам зіткався з цією проблемою з боку ЛОДА, – розповів Юрій Бучко. – У нас є внутрішні підрозділи: департамент дорожнього господарства, департамент житлово-комунального господарства, управління капітального будівництва – і ми теж будуємо об'єкти за аналогічною процедурою отримання дозволу на початок будівництва чи здачу об'єкта в експлуатацію. І маємо ту саму ситуацію. Коли ми плануємо капітальний ремонт будь-якої дороги – потрібно отримати дозвіл на початок будівництва від ДАБІ. І ми його не отримуємо. І зважте, що йдеться про об'єкти, які будуються за державні кошти чи кошти органів місцевого самоврядування. Так що проблема є. Про неї знає голова ЛОДА, знаю я. І ця проблема в нас, напевно, вже є понад 10 років. 

Поки що державницької позиції ДАБІ Юрій Бучко не бачить.  

- Перший крок ми створили, це додаток "Дія", який має працювати в онлайн режимі: заповнив –  і з наступного дня ти починаєш працювати. На жаль, у нас це не працює. Не хочуть, на жаль, представники ДАБІ цього. 

Заступник голови Львівської ОДА нагадав, що у Верховній Раді перебуває законопроєкт про реорганізацію ДАБІ. Замість Державної архітектурно-будівельної інспекції уряд створить три нових органи: для реєстрації будівельних об'єктів, їх технічного регулювання та контролю. При цьому має відбутися цифрова трансформація щодо бюрократичних процедур, які будуть спрощеними. 

- Є багато запитань до цього проєкту. Хтось підтримує, хтось хоче далі працювати в «ручному режимі». Дуже важко це переламати. Але я сподіваюсь, що до кінця року це вдасться зробити і все буде так, як  декларує міністр цифрової трансформації. Не можуть бути в одних руках і дозвільні документи, і контроль, й інші функції - як це зараз є у ДАБІ.

На думку Юрія Бучка, з Києва можуть дозволяти і контролювати будівництво хіба що спецоб’єктів, але аж ніяк не корівники чи зерносховища, як це роблять зараз. 

- Зараз пропонується зміна законодавства, де кожне ОТГ матиме реєстратора, який надаватиме ці всі дозволи. В нас вже є реєстратор, який реєструє земельну ділянку. То чому в нас не може бути реєстратора, який реєструватиме повідомлення? І тоді кожен інвестор приходить до міського голови і запитує: ми будуємо чи ні? По-іншому ланцюг не розірвемо. На мою думку, кожне ОТГ мусить мати можливість реєстрації дозволу. Можливо, на державному рівні треба залишити дозволи на специфічні об'єкти: газопроводи, нафтопроводи атомі станції. А все решта має реєструватися на місцях. Ніхто краще не знає, чи цей вибраний об'єкт потрібен чи не потрібен на цій чи іншій території, – логічно підсумував Юрій Бучко.  

Але допоки у державі планують зайнятися реорганізацією ДАБІ, насувається зима. І коровам, за якими доглядають на ТОВ «Молочні ріки», не поясниш, що таке імітація діджиталізації і боротьби з корупцією.  

Організатори пресконференції запрошували долучитися до бесіди представників Державної архітектурно-будівельної інспекції, які могли би розповісти своє бачення ситуації. Проте виконувачка обов'язків керівника Департаменту ДАБІ у Львівській області Оксана Полянська, якій надіслали запрошення, проігнорувала його.  

Львівський пресклуб звернувся до мешканців області з пропозицією надсилати розповіді про проблемні історії комунікування з ДАБі на Львівщині. Вони будуть опубліковані і надіслані в Кабмін та правоохоронні органи. 

Синютка розповів, кого вижене з роботи і що зробить із незаконними новобудами після місцевих виборів

Усі проблеми будівництва у Львові спричинені корупцією, - депутат

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів