Бюджет-2024. Львівщина має відмовитися від квітів і сувенірів, конкурсів і премій

15:54 24 листопада 2023 р.

Фото до новини

Усі некритичні витрати, які не допомагали ЗСУ, залишаться у 2023 році.

Такий висновок випливає з виступу начальника Львівської обласної військової адміністрації Максима Козицького на сьогоднішньому брифінгу, інформує DailyLviv.com.

"Прогнозований розмір бюджету Львівської області у 2024 році становитиме 6,168 млрд грн – це на 39% менше, ніж бюджет цього року, - написав Максим Козицький у соціальній мережі. - 

Зменшення обласного бюджету зумовлене:

▪️ скеруванням «військового ПДФО» на потреби ЗСУ, але не через обласний, а через державний бюджет;

▪️ зменшенням розміру освітньої субвенції;

▪️ відсутністю субвенції з державного бюджету на утримання доріг;

▪️ зменшенням інших державних субвенцій обласному бюджету. 

Видаткова частина

Бюджет наступного року фактично складається з двох основних категорій: майже 4,4 млрд – захищені видатки (заробітні плати комунальних закладів і установ, енергоносії, медикаменти тощо), програмного ресурсу 1,6 млрд, який становить лише 26% від загального бюджету, та 0,2 млрд грн резервного фонду.

Першу частину становлять видатки, пов’язані з війною – це понад 665 млн або 41% від загального фінансового ресурсу на програми. Цього року ці видатки становлять понад 1,2 млрд гривень і будуть ще збільшуватись до кінця року. 

Левова частка видатків для підтримки наших захисників спрямовується через програму «Безпечна Львівщина» – фінансовий ресурс на цю програму з 1 січня 2024 року пропонується в розмірі 400 млн грн. Ще у І кварталі додатково, як я і заявляв раніше, виділять 75% вільних лишків (мінімум 150 млн) та в подальшому щоквартально при перевиконанні бюджету скеровуватимемо 50% на потреби оборони.

На утримання доріг залишили лише 100 млн грн, з яких 70 запланували на утримання доріг у зимовий період.

Протягом останніх двох років Львівщина, як і вся Україна, веде важку боротьбу з ворогом, боротьбу криваву, складну, боротьбу за виживання. Бюджет області на 2024 рік повністю відображає головні наші пріоритети – максимум для перемоги, для оборонців, їхніх родин та незахищених категорій населення. 

Львівщина завжди була надійним тилом і наступного року ситуація не зміниться, ми робитимемо все заради перемоги.

Наступного року ми ВІДМОВЛЯЄМОСЬ від усіх непріоритетних видатків, відмовляємось від квітів і сувенірів, конкурсів та премій у різних галузях. Закликаю громади Львівщини при прийнятті місцевих бюджетів визначити аналогічні пріоритети. Разом до перемоги!"

Нагадаємо, що у вересні начальник ЛОВА заявляв, що не має повноважень обмежити некритичні витрати тергромад Львівщини. А через місяць ЛОВА вже рапортувала про те, що на першому засіданні робочої групи, яка контролює належне використання бюджетних коштів на Львівщині, було проаналізовано 35 некритичних закупівель жовтня.

Таку проактивність ЛОВА пояснював публічний тиск на розпорядників бюджетних коштів з боку учасників руху "Спочатку - дрони, потім - стадіони", які багато разів виходили на пікеьування приміщення ЛОВА. Крім того, на початаку листопада електронна петиція до Президента з вимогою зупинити витрати грошей під час війни на стадіони, озеленення, дороги набрала 25 тис. голосів.

А 14 листопада Львівська обласна рада під час позачергової сесії ухвалила рішення «Про підтримку Збройних Сил України та їх територіальних органів військового управління, Національної гвардії України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, а також особливості формування і виконання обласного бюджету Львівської області у 2023 – 2024 роках».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів