Банкіри назвали свої найбільші помилки за рік війни

14:12 28 лютого 2023 р.

Фото до новини

Банківська система спрацювала добре в 2022 році, але не ідеально.

Про це інформує Фінансовий клуб, пише Dailylviv.com.

По-перше, банки обмежили кредитування навіть в умовах гіперліквідності. «В банківській системі України в 2022 році накопичився величезний обсяг надмірної ліквідності. І така ліквідність наприкінці IV кварталу сягала понад 450 млрд грн. Напевно, банки могли би краще використовувати цей обсяг надмірної ліквідності. Вкладали лише в депозитні сертифікати. Активного кредитування не було», – розповів заступник голови правління ПУМБ Артур Загородников.

По-друге, кошти зростали лише на поточних рахунках, а не депозитах. «Ми всі побачили дуже різке скорочення залучення коштів на депозитні програми. За рік скорочення становило близько 10 відсоткових пунктів – до менш ніж 35% обсягу всіх залучень. Сподіваюся, що банки могли б запропонувати програми, які б відновили попит на розміщення громадянами строкових депозитів», – сказав Артур Загородников.

Як приклад банкір назвав виплати військовим. «Наші військові почали отримувати значні виплати з бюджету на поточні рахунки. Але на депозити вони не розміщувалися, оскільки не були створені відповідні умови», – вважає Артур Загородников.

Третю проблему банкам створили законодавці. «Треба звернути увагу на впровадження парламентом низки мораторіїв, наприклад, щодо виконання позичальниками зобов’язань перед банками за кредитами, в тому числі вимоги щодо анулювання заборгованості в деяких випадках. Весь масив обмежень для кредиторів впливає не тільки на постраждалих позичальників, задля підтримки яких вони запроваджуються. Але, на жаль, це впливає на відносини банків із цілком платоспроможними клієнтами, змушуючи банки уникати дедалі більших ризиків і відмовлятися від кредитування, щоб не постраждали вкладники, які фінансують видачу цих кредитів. Цих мораторіїв понад 11. І треба вже ввести мораторій на введення мораторіїв, щоб банківська система змогла розвиватися», – впевнена голова ради Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова.

Понад трильйон: банкіри пояснили приплив коштів українців у банки

Банки намагатимуться залучити кошти клієнтів у депозити хоча б на тиждень, - фінансисти

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів