Банки намагатимуться залучити кошти клієнтів у депозити хоча б на тиждень, - фінансисти

11:19 16 лютого 2023 р.

Фото до новини

Нацбанк робить невигідним для банків залучення коштів на поточні рахунки.

Про це банкіри розповіли під час круглого столу «Що чекає українців на ринку депозитів у 2023 році», проведенного «Фінансовим клубом», пише Dailylviv.com.

«НБУ хоче надлишок ліквідності в банківській системі, який може вплинути на курс, забрати з поточних рахунків і перевести на строкові депозити. Запровадження нових норм призведе до того, що багато банків будуть не тільки пропонувати клієнтам короткі депозити, а переводити ці кошти чи їх частину на строкові депозити, неважливо, місячні, піврічні чи тижневі. Просто щоб їх забрати з поточних рахунків і перевести на строкові вклади», – пояснив голова правління Акордбанку Олексій Руднєв.

У цьому впевнений і заступник голови правління ТАСкомбанку Артур Муравицький. «Банки будуть проводити трансформацію поточних залишків, особливо в валюті, в строкові депозити. І акцент банків буде на тому, щоб не погіршувати суттєво клієнтський досвід і не обмежувати клієнтів в доступі до своїх коштів. Найімовірніше, будуть дуже популярними вклади на короткі терміни, які замінять ощадні рахунки, за якими клієнт мав доступ до своїх коштів 24/7, але при цьому вважав ці кошти заощадженнями. Хоча для НБУ це поточний рахунок, і він так само підпадає під всі регуляції з новими нормами обов’язкового резервування», – сказав банкір.

Щоб змусити клієнтів мігрувати на депозити, банки можуть занулити ставки за «сейфами» та «скарбничками». «Підвищення резервів призводить до того, що якщо якийсь банк ще не переглянув ці продукти і не зменшив відсоткові ставки за цими квазідепозитними продуктами, такими як «скарбниці», то буде їх максимально зменшувати. Думаю, що до середини весни за цими рахунками буде або 0%, або дуже близька ставка. Ми будемо намагатися переорієнтувати клієнтів на депозити. А напрям розміщення коштів на рахунку до запитання буде занепадати», – спрогнозував начальник департаменту роздрібного бізнесу банку «Глобус» Дмитро Замотаєв.

Понад трильйон: банкіри пояснили приплив коштів українців у банки

НБУ зменшив ліміт грошових переказів за кордон з гривневих платіжних карток

Нацбанк підвищив курс гривні до долара: що зміниться

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів