Денис Шмигаль має причину записатися на прийом до Ріната Ахметова

13:13 20 квітня 2020 р.

Денис Шмигаль, прем'єр-міністр, який зробив кар'єру на Львівщині та Івано-Франківщині

Денис Шмигаль, прем'єр-міністр, який зробив кар'єру на Львівщині та Івано-Франківщині
Фото: Укрінформ

Рінат Ахметов продає Галичині електроенергію у 2-5 разів дорожче, ніж Європі. Електронергія від ДТЕК для жителів трьох західних областей на 12 євро дорожча, ніж в інших регіонах України. 20 квітня вона сягнула ціни 60 євро за МВт*год.

Історичний коментар Анатолія Акімова, експерта, заслуженого енергетика України.
Відео: Львівський пресклуб

У понеділок, 20 квітня, у Бурштинському енергоострові зафіксована найвища ціна електроенергії на ринку «на добу наперед» з початку квітня – 1677,84 грн за МВт*год або 60 євро за МВт*год у період базового навантаження (рівним графіком протягом доби), повідомило держпідприємство «Оператор ринку». Про це пише Zaxid.net

Як відомо, Бурштинський енергоострів включає у себе Закарпатську область, більшу частину Івано-Франківської та Львівської областей, і є від’єднаним від Об’єднаної Енергетичної Системи (ОЕС) України та синхронізований із європейською енергетичною системою. При цьому в ОЕС України, яка включає у себе усі інші області, ціна склала 1104 грн або 38 євро за Мвт*год, повідомили «Наші гроші».

Незважаючи на те, що понеділок 20 квітня в Україні є вихідним днем після Великодня і характеризується низьким попитом/споживанням електроенергії, ціни в Україні є найвищими у Європі. Для порівняння – тиждень тому у понеділок після Великодня за новим стилем у низці європейських країн ціни на електроенергію були від’ємними.

Бурштинська ТЕС, яка входить у компанію «ДТЕК Західенерго» Ріната Ахметова, контролює 90% генеруючих потужностей Бурштинського енергоострова. Висока ціна у Бурштинському енергоострові тримається із 15 квітня, відколи був заблокований імпорт електричної енергії, який створював конкуренцію енергії, виробленій ДТЕК на території БуОс. Відтак ціна електроенергії у Бурштинському енергоострові тримається на рівні у 2-5 разів вищому, аніж у сусідніх європейських країнах.

У жовтні 2019 року Антимонопольний комітет України розпочав розслідування щодо зловживання монопольним становищем компанії «ДТЕК Західенерго», але дотепер не прийняв жодного рішення.

На початку березня Секретаріат Європейського енергетичного співтовариства доєднався до розслідування щодо можливого зловживання компанією ДТЕК своїм монопольним становищем, шляхом блокування імпорту електроенергії.

Також Zaxid.net додає що минулого тижня ДТЕК зупинила свої найприбутковіші вугільні шахти «Павлоградвугілля» і вимагає нового підвищення ціни електроенергії на 20%.

Поки що жодної реакції на таку цінову політику ДТЕК немає ані від органів влади Львівської області і обласного центру, ані від політичних партій. Досі керівники Львівської облдержадміністрації і Львівської обласної ради лише піарили скромну гуманітарну допомогу ДТЕК для боротьби з поширенням коронавірусу.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр Денис Шмигаль у 2018 році був директором Бурштинської ТЕС, а також виконував обов'язки заступника генерального директора з соціальних питань ПАТ «ДТЕК Західенерго». А Рінат Ахметов нині є антикоронавірусним олігархом-куратором Львівської, Івано-Франківської, Донецької, Луганської областей. Раніше Денис Шмигаль заявляв, що він особисто не знайомий з бізнесменом Рінатом Ахметовим. Якщо так, то зараз у прем'єр-міністра Дениса Шмигаля є добра нагода записатися на прийом до Ріната Ахметова і поцікавитися ціновою політикою його компанії ДТЕК. 

 "Щоденний Львів" повідомляв, що Ахметов віддає Львову за високі ціни на електроенергію, а ДТЕК допоміг ЛОДА створити "копійчаний" сайт STOP COVID-19.

Ще кілька років тому заслужений енергетик України Анатолій Акімов розповів, що компанії Ахметова за валюту продають в ЄС електроенергію з приватизованих за "копійки" ТЕС (відео).



Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів