Аеропорт Львів звинуватили у кумівстві: шість років не впускає на ринок конкурентів

15:27 27 серпня 2021 р.

Фото до новини

Антимонопольний Комітет України встановив, що з початку 2015 року державне підприємство «Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького» необґрунтовано відмовляло в укладанні генеральних угод суб’єктам господарювання, що мали намір надавати послуги з наземного обслуговування на території аеропорту (хендлінгові послуги).

Про це інформує Антимонопольний комітет, пише Dailylviv.com.

Згідно з повідомленням, ДП «Міжнародний аеропорт «Львів» є суб’єктом природної монополії на ринку спеціалізованих послуг аеропорту, що працює на ринку послуг с наземного обслуговування та на власний розсуд вирішує питання щодо допуску чи недопуску на цей ринок конкурентів.

За нормами Повітряного кодексу аеропорт дійсно не має обов’язку, а лише право передавати на договірних умовах надання цих послуг іншим юридичним чи фізичним особам. Адже частина перша статті 78 Повітряного кодексу України, встановлює, що експлуатанти аеропорту, виходячи з організаційно-технічних можливостей, зобов’язані створити суб’єктам авіаційної діяльності, що працюють в аеропорту, рівні умови.

Також під час проведеного Комітетом опитування авіакомпаній, які здійснюють польоти з/до України, останні зазначили, що наявність конкуренції на ринку хендлінгових послуг завжди позитивно впливає не лише на їх вартість, але й на якість.

На думку Комітету, дії ДП «Міжнародний аеропорт «Львів», що вирішує питання допуску на ринок хендлінгових послуг інших суб’єктів без прозорого, чіткого, встановленого порядку, містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

З метою припинення дій, які містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, усунення причин виникнення цих порушень і умов, що їм сприяють, АМКУ надав аеропорту «Львів» такі обов’язкові для розгляду рекомендації:

- розробити та затвердити порядок, який би встановлював чітку, прозору, недискримінаційну, з об’єктивними критеріями процедуру доступу суб’єктів господарювання на ринок послуг з наземного обслуговування на території аеропорту;

- оприлюднити цей порядок на офіційному вебсайті підприємства.

Про результати розгляду рекомендацій державне підприємство має повідомити АМКУ у тримісячний строк з дня їх отримання.

Аеропорт Львів віддасть в оренду п'ять приміщень у новому терміналі: одне - з потужністю електромережі 1 кВт

Житлові квартали біля злітної смуги аеропорту: Львів хоче змінити законодавство

Аеропорт Львова залетить у концесію у 2022 році

Львівський аеропорт увійшов у ТОП-3 в Україні

Зі Львова летіло більше пасажирів, ніж з Харкова, Одеси чи Дніпра. Нові рейси до Києва

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів