97% побутових споживачів в Україні будуть шоковані платіжками у лютому, - ексміністр ЖКГ

16:08 23 січня 2021 р.

Фото до новини

Населення мало би купувати газ за собівартістю його видобування плюс невелика рентабельність, але для цього треба обмежити апетити монополіста - НАК «Нафтогаз України».

НАК «Нафтогаз України» міг влітку, передбачаючи зростання цін на природний газ, взяти кредит і закачати в підземні сховища необхідний для України у піковий квартал обсяг - 3,5 мільярда кубів газу. Так вважає ексміністр житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко.

Про це він розповів Фактам, пише DailyLviv.

Середня вартість річного газу, закачаного в сховище, - 3,66 грн. У такому випадку зараз ціна виросла б на гривню, потім дали б націнку на зберігання, закачування і так далі. І не було б таких захмарних цін і, як наслідок, протестів.

На думку Олексія Кучеренка, у нас немає ринку газу. Бо це не просто можливість купити паливо у різних продавців, але і рівний доступ до ресурсу. Але НАК «Нафтогаз» контролює сховища і 70% газу.

Уряд за ініціативою президента прийняв рішення обмежити ціну на газ до 6,99 грн. Але самий факт встановлення цієї граничної ціни узятий зі стелі і, по суті, демонструє, що це штучне рішення. Крім того, обмежену ціну газу встановили тільки на два місяці (або до завершення опалювального сезону, або до завершення карантину).

- Коли українці побачать платіжки в першій декаді лютого, вони дуже сильно і неприємно будуть здивовані. Тому що 7,22 грн за куб - це січнева ціна для споживачів НАК «Нафтогаз України». А їх на сьогодні лише 3%. Решта уклали контракти з незалежними приватними компаніями, що працюють на так званому ринку і там ціна газу як товару і 9, і 10 гривень за куб. За січень буде і 11 гривень, думаю. Потрібно пам'ятати, що обіцяне зниження ціни тимчасовий захід, - каже Олексій Кучеренко.

До парламенту вже внесено законопроект, згідно з яким населенню України слід продавати газ за собівартістю «Укргазвидобування» плюс невелика рентабельність, що дозволяє розвиватися. Але цей проект закону не хочуть розглядати вже півтора року. Така модель є, але для цього потрібно визнати НАК «Нафтогаз» монополістом і жорстко обмежувати його рентабельність. Він не повинен перепродувати газ споживачам з націнкою 200%.

Якщо ж ми рухаємося до ринку, тоді ввесь газ повинен торгуватися на біржі, щоб у всіх був рівний доступ до нього. У цьому випадку встановилася б ринкова ціна і вона була б збалансована з платоспроможністю населення.

Нагадаємо, що Олексій Кучеренко не врахував те, що невелика кількість споживачів купувала природний газ наперед на рік і тому його ціна для них буде значно нижчою, ніж січнева. На Львівщині, наприклад, є таких 4 тисячі споживачів з усіх ...840 тисяч. 

Чотири тисячі клієнтів Львівгаз збуту платять взимку за кубометр газу 4,49 – 5,49 грн

На газі збагачується Нафтогаз: собівартість українського газу становить $50 за тисячу кубів – експерт

15 тисяч скарг на приведення газу до “еталону”. Нацкомісія перевірить облгази (відео)

Львівгаз повідомив, скільки платитимуть за доставку газу ті, хто його не використовує

П'ять способів перешкодити споживачам газу перейти до нового постачальника

Львівгаз щороку виявляє плюс-мінус 300 втручань у лічильники, - голова правління

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів