49 млн грн з бюджету Львівщини з'їдять енергоносії для комунальних установ

15:45 8 листопада 2021 р.

Фото до новини

Комісія з питань бюджету та соціально-економічного розвитку сьогодні передбачила в бюджеті 2021 року додаткові 49 млн грн на енергоносії для комунальних установ обласної ради.

Голова комісії Володимир Квурт очікує, що завтра на сесії Львівської облради депутати ухвалять це рішення, а також звернуться до президента і уряду щодо виділення обласним бюджетам компенсацій за незаплановані витрати на оплату енергоносіїв для комунальних закладів.

«Ми відповідально підійшли до забезпечення опалювального сезону в надзвичайних умовах. Однак залишається відкритим питання компенсації місцевим бюджетам зростання цін.

Нагадаю, що в обласному бюджеті перед тим було закладено 300 млн грн. на оплату енергоносіїв. Однак ця сума планувалась, виходячи з ціни газу 8 грн за куб. м. Прогнозні показники на наступний рік свідчать, що ціна газу буде 18,8 грн куб м. І не варто розраховувати, що вона буде знижуватися. Нам доведеться щонайменше вдвічі збільшувати кошти на плату енергоносіїв у бюджеті Львівської області. Ця цифра може сягнути 10% обласного бюджету», - пояснив Володимир Квурт.

Голова комісії вважає, що держава не мала б в повному обсязі та без компенсації перекладати зобов’язання з оплати енергоносіїв на органи місцевого самоврядування.

«Ми мусимо звертатися до Кабміну, щоб були передбачені бюджетні компенсації обласним радам всієї України. В іншому випадку – для обласних бюджетів це буде не просто удар, а удар нижче поясу. Ми будемо вимушені кардинально скоротити фінансування обласних профільних програм», - підсумував Володимир Квурт.

Питання забезпечення газом комунальних установ області постало внаслідок стрімкого зростання цін, спричиненого світовою енергетичною кризою, а також політикою Росії, яка використовує своє монопольне становище на ринку газу для тиску на європейські країни та Україну.

Майже половина українських промпідприємств припинить роботу через дорожнечу газу

Львівгаз намагався відімкнути від газу об'єкти теплопостачання Львова

15 тисяч скарг на приведення газу до “еталону”. Нацкомісія перевірить облгази (відео)

"Львівгаз" оштрафовано на 75 мільйонів гривень за зловживання

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів