Бджолині жала вгамували біль невідомого походження

09:42 17 квітня 2024 р.

Фото до новини

Шість років пацієнтка у Львові не могла здолати нестерпний біль, який нищив її організм.

DailyLviv.com періодично розповідає про історії пацієнтів, які лікують свої хвороби засобами апітерапії, зокрема бджоловжалюванням. Не всі розповіді людей різних фахів претендують на науковість, оскільки хворі, які зазнають страждань, не завжди послідовні у проведенні рекомендованих традиційною медициною діагностичних досліджень і чіткому дотриманні всіх протоколів лікування. Пояснення такої людської поведінки зазвичай просте - кожен пацієнт, окрім стандартного лікування, шукає індивідуальну "панацею для себе". Щасливцям - таланить. Навіть якщо до одужання доводиться пройти важкий і тернистий шлях. Пані Ірина К. - одна з них.  

"Шість років тому у мене раптово і для мене безпричинно почали боліти зуби. Ті зуби, що їх називають мертвими, без нервів уже. Один за одним. А потім - уся голова, - розповідає пані Ірина. - Я пішла поетапно до кількох стоматологів, і вони мені сказали, що неможливо, щоб цей біль був спричинений пролікованими зубами. Дехто зі стоматологів рекомендували мені звернутися до невропатологів: може, ті знайдуть причину сильного болю. Послухалася. Зробила МРТ голови - усе гаразд, ніяких проблем не виявлено. Після всіх обстежень на прийомі у невропатолога у підсумку почула: "Не відступайте від стоматологів". 

А тим часом головний біль ставав настільки нестерпним, що я вже не витримувала його. Почала приймати таблетки. Щоразу сильнішої дії. Однак навіть вони мало допомагали тамувати гострий біль. Одна лікарка порадила мені кардинальний спосіб - відкрити всі канали зубів, що починали боліти, і звернутися в бактеріологічну лабораторію, щоб зробити аналіз на наявність у цих зубах інфекції. Тоді ж я зробила КТ і з'ясувалося, що не всі канали у моїх зубах були проліковані до верхівки. А один канал був, як кажуть, пробитий. За попереднім аналізом, саме тут могла бути занесена інфекція. Мені порадили заново перепломбувати всі канали, що були у моїх зубах. У передньому зубі, який викликав найбільшу підозру щодо його інфікування, відкриті канали промивали впродовж двох (!) місяців. 

Щоправда, в останньому зубі цього не зробили, бо лікарка, починаючи цю процедуру, зламала інструмент і переконала тоді мене, що неможливо пов'язувати мій біль з цим буцімто добре запломбованим зубом. Та згодом я в іншого стоматолога перепломбувала і цей зуб. При цьому лікар показав мені знайдений у каналі зуба мікроскопічний осколочок, який, за його словами, міг тиснути на трійчастий нерв. Я йому дуже повірила.

І справді - два роки після цього перепломбування у мене була ремісія. Сильний біль щез, залишився фоновий. Але потім шалений біль знову нахлинув як цунамі - і в щелепі, і  в голові. Ще сильніший, ніж перед тим. Ніякі ліки, в тому числі й антибіотики, які мали вбивати, як мені сказали лікарі, так звані приховані інфекції, не рятували. Максимальне полегшення після сильної дози антибіотика тривало одного разу найбільше два місяці. А потім біль знову повернувся. Та так, що моє життя - впродовж всієї доби - стало суцільним болем. Дійшло до того, що я погодилася навіть на видалення всіх запломбованих зубів - лише б позбутися цього жахливого болю. Кілька зубів витягнули - все одно біль не щез. 

Згодом я вже не могла ходити без допомоги чоловіка. Інколи просто не відчувала ніг. Майже не вставала з ліжка. Руки-пальці не згиналися. Голова не працювала, не могла ні про що думати. Почала мати проблеми з мовленням. Втрачала пам'ять. Забула, як моя дитина до школи ходить... Вперше в житті я зрозуміла, що таке глибокий відчай, що таке прірва депресії. Бо за натурою я життєлюб, трудоголік. Працюю двадцять років викладачем у виші. Люблю свою роботу, люблю братися за нове, люблю постійне спілкування зі студентами. А біль усе це забирав від мене. В одному з інститутів болю у Києві мені запропонували фізично "обрізати" трійчастий нерв - я не погодилася. 

А торік моя сестра зустріла знайому, випадково розповіла їй про мою проблему, і та жінка сказала, що має аналогічну. Їй поставили діагноз - хвороба Лайма. Вона порадила, щоб я пішла на бджоловжалювання. Жала бджіл допомогли їй позбутися болю. Спочатку я здала аналізи - хворобу Лайма у мене не виявили. А лікарі повернулися до попередньої версії - занесення інфекції під час лікування зубів. Також мені діагностували запалення трійчастого нерва. Мабуть, хтось зі стоматологів помилився під час лікування моїх зубів, хоча формально всі лікували, як стверджують, за протоколом. Я тепер для себе здогадуюся, хто й коли це зробив, але це зараз для мене вже не має значення. Років мого болю ніхто не поверне. Яку б помилку не зробив лікар, важливо зінатися в цьому і пацієнту, і собі. Це б усім полегшило боротьбу з будь-якою хворобою. Дуже дорога плата - і здоров'ям, і коштами пацієнта - за невизнання помилки. Такий висновок мого шестирічного лікування-поневіряння. 

Сама ж я про бджоловжалювання знала з дитинства, тому що бачила, як моя бабуся на Львівщині часто ставила собі бджоли на колінах. У трилітровий слоїк вона клала мед як приманку, бджоли на нього туди залітали, а бабуся закривала їх. Потім той слоїк з бджолами прикладала до колін - якісь бджоли кусали її, а якісь втікали. Бабуся казала, що ті бджоли полегшували біль у колінах. Але не цей спогад тепер був вирішальним у моєму останньому виборі лікування. Насправді я вже була готова вдатися до будь-якого засобу заради того, щоб щез постійний біль. А та розповідь знайомої моєї сестри лише додала маленький промінчик надії на це. І я вхопилася. 

З жовтня 2023 року я ходжу на бджоловжалювання до лікаря-апітерапевта Івана Йосиповича Пилипчука. Безперервно. Тричі на тиждень. Приймаю тепер у середньому 18 бджоловжалень за один сеанс апітерапії. Для мене сталося диво: біль спочатку вгамувався, а потім покинув мене. Організм за кілька місяців майже повністю відновив свої функції. Я знову почуваюся щасливою людиною. Не вживаю з того часу ніяких ліків. Постановила для себе, що ходитиму на бджоли цілий рік. Щоб, як кажуть, вимити зі свого організму ту інфекцію, що мучить його сьомий рік. Вірю, що це мені вдасться. Дуже боюся, щоб не повернутися у роки відчаю. Тому я вирішила розповісти про свою історію. Може, моя розповідь також допоможе комусь, хто потрапив в аналогічну до моєї ситуацію.

І ще вам скажу про один асоціативний спогад. Кілька років тому, вже живучи зі своїм болем, я збирала смородину на городі у батька, і бджола вжалила мене у перенісся. Моментально з'явився величезний набряк, що закрив мені очі. Батько з переляку викликав швидку допомогу, яка приїхала за лічені хвилини. Поставили мені крапельницю. Аж тепер згадалося мені з цього випадку найважливіше: після того укусу я почала себе почувати трохи ліпше. Може, то вже був знак-підказка мені, який я тоді не розпізнала. Може, ту бджолу послала мені моя бабуся? Я досі не знаю точного діагнозу своєї хвороби. Але я довідалася, що її поборює". 

У клініці Івана Пилипчука прокоментували для DailyLviv.com цей випадок. Для допомоги пацієнтці з постійним гострим болем було застосоване симптоматичне лікування. Доки не буде виявлена основна причина нездужання жінки. Після цього відбудеться коригування допомоги.

Бджолина отрута володіє широким діапазоном активності, яка обумовлена її складним хімічним складом. Апітоксин містить поліпептиди, ферменти, ліпоїди, кислоти, амінокислоти, біогенні аміни та багато інших речовин, які впливають на всі біологічні процеси і органи людини. Завдяки такому складу бджолина отрута володіє, в тому числі, широким антибактеріальним спектром, має протизапальну дію та виявляє виражену знеболюючу дію. І саме ці три чинники, в основному, сприяли покращенню стану пацієнтки.

Читайте такожЕфект побічного зцілення під час сеансів бджоловжалювання, - ексбанкірка зі Львова

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів